Sunday, January 31, 2010

Renault F1 are pilotzi din Europa de Est (cu video)

Duminica a fost zi plina la Sevilla, circuitul care va gazdui teste de Formula 1 incepind de luni dimineatza, fiind gazda citorva premiere pentru acest sezon. Astfel, Renault F1 a prezentat noua mashina R30, conceputa in totalitate cu tehnologie Renault. Noul manager al echipei este Eric Boullier, iar cei doi pilotzi se numesc Robert Kubica din Polonia shi Vitaly Petrov din Rusia, ultimul fiind un cvasidebutant la acest nivel. Shi ca "tacimul" sa fie complet, pilotul de teste este chinezul Ho-Ping Tung, deasemenea debutant intr-o echipa de Formula 1.

Nu se poate spune ca francezii se gindesc la minuni in acest an, ei afilindu-se inca sub shocul scandalului "crashgate" de anul trecut, in urma caruia Flavio Briatore a fost demis de la conducerea echipei, dar shi cel al pierderii dublului campion mondial Fernando Alonso, trecut la Ferrari. Dupa cum se poate lesne vedea, 2010 va fi un an in care Renault F1 pleaca la drum pe o structura complet noua, sint sigur cu o cu totul alta mentalitate, cu proiecte shi evident obiective noi. Pina shi proprietari majoritari s-au schimbat, din decembrie anul trecut, grupul de investitzii Genii Capital, preluind controlul asupra acestei echipe.

Noua mashina arata periculos, intr-o combinatzie de galben shi negru ce aminteshte de perioada de inceput, Renault implicindu-se in Formula 1 din 1977. Motorul este model RS27-2010, cu o capacitate cilindrica de 2400 cc, V8 la 90 de grade, minimum 95 kg, 18.000 rotatzii pe minut, Unitatea de Control Electronic este model standard fabricat de Microsoft, foloseshte carburant TOTAL shi ulei ELF.
Nota - Conform colaborarii cu Red Bull Racing (pe linie de motorizare), acelashi tip de motor va fi livrat shi pilotzilor Sebastian Vettel shi Mark Webber.

BMW Sauber a scos mashina pe circuit

Evenimentul s-a produs duminica dimineatza fara mare tam-tam la Valencia, in Spania, in ashteptarea sesiunilor de testari ce vor avea loc in aceasta saptamina. Sauber este a treia echipa care ishi lanseaza oficial mashina pentru 2010, prezentind shi cei doi pilotzi care vor concura in acest sezon - Pedro de la Rosa shi Kamui Kobayashi. Monopostul C29 va avea motor (model 056) shi cutie de viteze fabricate de Ferrari.

Cu aceasta ocazie, Kamui Kobayashi, revelatzia de anul trecut cind l-a inlocuit pe Timo Glock la Toyota, a declarat ca este foarte fericit sa continue in Formula 1, avind la dispozitzie material performant cu care se pot cishtiga puncte.

Pedro de la Rosa (38 de ani) a luat startul in 71 de mari premii, are o clasare pe podium (Marele Premiu al Ungariei - 2006, locul secund dupa Jenson Button) shi 29 de puncte acumulate in anii precedentzi, ultima cursa oficiala fiind cea de la Interlagos din 2006. Oricum, spaniolul are o mare experientza, el fiind pentru mult timp, pilotul de testari al celor de la McLaren.

Saturday, January 30, 2010

Virgin Racing live pe internet

Asta se va intimpla cu ocazia prezentarii mashinii pe care pilotzii echipei vor concura in acest sezon. Proiectul are numele de cod VR-01, shi va fi pe scena din Nothing Hill miercuri, 3 februarie, cu incepere de la ora 10.00, 12.00 ora Romaniei, 4.00 ora Americii Centrale.

Virgin Racing este una dintre cele 4 echipe debutante in acest sezon, fiind proprietatea lui Sir Richard Branson, shi este parte a grupului de firme Virgin, care cuprinde printre altele, Virgin Galactic - turism in spatziul extraterestru, Virgin Mobile - telecomunicatzii, Virgin Atlantic Airways - linii aeriene comerciale, Virgin Media, Virgin TV1 shi Virgin Radio International - media shi bineintzeles, casa de productzie Virgin, una dintre cele mai cunoscute in lumea muzicii. Sir Richard Branson a sponsorizat anul trecut echipa BrawnGP, care la finalul sezonului a cishtigat titlul mondial.

Pilotzii aliniatzi de Virgin Racing sint Timo Glock din Germania shi Lucas di Grassi din Brazilia, ultimul fiind in Romania in vara trecuta, cind Renault a prezentat la Piteshti shi Bucureshti, una dintre mashinile de Formula 1 preparata pentru competitzii.

Friday, January 29, 2010

MP4-25 gata de teste

A venit rindul shi celor de la McLaren sa-shi lanseze mashina pentru 2010 shi sa ii prezinte pe cei doi pilotzi titulari, Lewis Hamilton shi Jenson Button. Primul este campionul mondial din 2008, cel de-al doilea din 2009.

Este greu de stabilit astazi daca aceshtia vor colabora spre binele echipei, sau daca managerii vor fi cei care vor impune o strategie favorabila unuia sau altuia. In acest moment exista speculatzii, pina shi despre ce s-a intimplat la aceasta festivitate de lansare, cum ca cei doi au inceput deja sa se calce pe bataturi. Declaratziile nu arata asta, insa nu trebuie uitat ca Lewis are un statut special la McLaren, in timp ce Button este proaspatul campion mondial "transferat" de la BrawnGP.

Mashina arata impresionant, fiind sensibil mai lunga decit modelul de anul trecut, in special din cauza noilor reglementari de interzicere a realimentarilor din timpul cursei, amanunt care i-a determinat pe proiectantzi sa gindeasca un rezervor mai mare. Apoi, elementele de aerodinamica sint mult mai curbate decit cele de pe modelul MP4-24 din 2009, amintind de mashina pe care Hamilton a cishtigat titlul mondial in 2008.

MP4-25 - date tehnice:

Shasiul este construit din materiale compozite din fibra de carbon shi fibra de sticla, cu structuri incorporate de protectzie pentru impact frontal sau lateral - jentzi Enkei - motorul este de fabricatzie Mercedes Benz de tip FO 108X, 8 cilindri, 2,4 litri, bloc motor in V la 90 de grade, 32 de valve, cilindri de 98 mm, poate ajunge la maximum 18.000 de rotatzii pe minut, avind o greutate minima de 95 de kg - cutia de viteze executata din materiale compozite din fibra de carbon cu 7 viteze shi marsharier.

Programul de testari la care va participa McLaren:
1-3 februarie - Valencia (Spania)
10 - 13 februarie - Jerez (Spania)
17 - 20 februarie - Jerez (Spania)
25 - 28 februarie - Barcelona (Spania)

Thursday, January 28, 2010

Ferrari F10 a ieshit din laboratoare

Constructorul Ferrari a lansat noul model, denumit F10. Festivitatea a fost dominata de discursul lui Luca di Montezemolo, care, dupa ce a vorbit despre realizarile shi proiectele italienilor, a adaugat ca acest an este unul de referintza pentru participarea Scuderiei in Formula 1. Acesta a subliniat ca in 2010 se ashteapta foarte mult de la Fernando Alonso shi Felipe Massa (mentzionatzi in aceasta ordine), jumatate din sezonul trecut fiind sacrificat pentru dezvoltarea proiectului prezentat in fotografiile de mai jos.

F10 - date tehnice

Shasiu - produs din materiale compozite de fibre de carbon shi fibra de sticla - cutie de viteze longitudinala produsa de Ferrari - diferentzial cu alunecare limitata - cutie de viteze secventziala semiautomata controlata electronic - 7 trepte de viteza plus marsharier - discuri de frina ventilate din fibra de carbon produse de Brembo - suspensii independente - greutate totala cu apa, lubrificantzi shi pilot 620 kg - jentzi de 13 inch produse de BBS.

Motor - model 056 cu 8 cilindri in V90 cu bloc de aluminiu - 32 de valve - distributzie pneumatica - capacitate cilindrica 2398 cm cubi - cilindri de 98 de mm - greutatea minima 95 de kg - aprindere electronica - carburant Shell V-Power - ulei Shell Helix Ultra.

Shi pentru ca au existat voci care au spus ca nu exista diferentze clare intre modelele F10 shi F60 (produs anul trecut), va ofer citeva fotografii comparative din care va putetzi forma singuri o parere....

Rusul Vitaly Petrov la Renault

Francezii de la Renault sint foarte aprope de a-l angaja pe rusul Vitaly Petrov ca pilot secund, titularul fiind polonezul Robert Kubica. In urma acestei mishcari, francezul Romain Grosjean, care a condus a doua mashina Renault imediat dupa concedierea lui Nelsinho Piquet, va ramine fara angajament.

Rusul Petrov a mai fost in cartzi pentru un loc la Campos Meta, insa problemele financiare ale spaniolilor par sa il fi facut pe Vitaly sa se orienteze in alta parte. Supranumit "Racheta Vyborg", Petrov a fost unul dintre cei mai apreciatzi competitori in GP2, anul trecut terminind pe locul secund dupa Nico Hulkenberg (proaspat angajat de Williams) shi inaintea brazilianului Lucas di Grassi (aflat de o luna sub culorile echipei Virgin Racing).

Vitaly Alexandrovici Petrov (185cm - 75kg) este nascut pe 8 septembrie 1984, la Vyborg, orashel situat la 130 km nord de Sankt Petersburg shi a activat in GP2 incepind cu sezonul 2006.

Dilema pentru un campion mondial

Nu o sa va vina sa credetzi, pentru ca shi eu am ramas surprins cind am verificat ceea ce este aproape evident. Cele doua persoane din fotografiile alaturate sint Nico Rosberg, pilot Mercedes GP shi Corinna Schumacher... atzi ghicit, nevasta lui Michael Schumacher, fost campion mondial shi... pilot Mercedes GP....
Multzi iubitori ai Formulei 1 gasesc izbitoare asemanarea celor doi, detaliu care ridica urmatoarea problema: pe cine credetzi ca va imbratzisha fericit Schumacher (ca sa nu imi imaginez mai multe...), in cazul in care va cishtiga vreo cursa anul acesta? Hmmmmmm.
Corinna este fosta prietena a altui mare pilot german, Heinz Harald Frentzen, de pe vremea cind acesta inca mai conducea in Formula 1, iar ruptura dintre cei doi (evident in favoarea lui Schumi), a generat o rivalitate ale carei scintei s-au pastrat pina in ziua de azi.... Asta asha.... de fapt divers....

Wednesday, January 27, 2010

Primele fotografii cu pilotzii Williams AT&T

Site-ul oficial al echipei britanice a publicat primele fotografii cu Rubens Barrichello shi Nico Hulkenberg, purtind echipamentul Williams. Cei doi au luat parte la citeva teste cu inginerii care lucreaza la implementarea noilor motoare Cosworth.




Ferrari se lanseaza miine in direct pe net

Miine, 28 ianuarie, de la ora 10.30 ora locala, va avea loc lansarea noului monopost Ferrari. Festivitatea va avea loc la pavilionul de asamblare a noului model GT al constructorului italian, shi ii va avea ca invitatzi pe Stefano Domenicali, Felipe Massa, Fernando Alonso, shi pe preshedintele Consiliului de Administratzie Luca di Montezemolo. 

Prezentarea pilotzilor, a mashinii pe care cei doi vor concura in acest an, precum shi conferintza de presa vor fi transmise in direct pe www.ferrari.com.

Tuesday, January 26, 2010

Schumacher ii urecheaza pe ziarishti

Imediat dupa lansarea noii mashini MercedesGP, oficialii echipei au organizat o conferintza de presa, unde atentzia a fost acaparata, nici nu shtiu daca mai trebuie sa mire pe cineva, de Michael Schumacher, fostul campion mondial retras din activitate in 2006, dar revenit in Formula 1 pentru o noua provocare.

Purtind echipamentul argintiu pentru prima data, germanul a incercat sa raspunda cu amabilitate shi diplomatzie, jurnalishtii avind pentru prima oara ocazia sa-i adreseze intrebari dupa anuntzul de revenire facut in luna decembrie.... Shi sagetzile au inceput zboare in directzia lui Schumacher....

Primul care "a atacat" a fost un ziarist german care l-a intrebat cum se simte sa fie coechipier cu Nico Rosberg, amintindu-i de "Controversa Rascasse" din 2006, cind tatal actualului sau coleg de astazi, fostul campion mondial Keke Roseberg, l-a numit "cheap cheat", adica "o gluma ieftina", spunind ca Formula 1 nu-l va regreta pe Michael.... Zimbind acru, campionul german a raspuns scurt - "Bine."

Fara sa-l crutze, ziarishtii l-au intrebat apoi daca a revenit pentru a demonstra ca poate cishtiga shi fara ajutorul "tacticilor nesportive", la care replica pilotului a fost: "91 de victorii, 7 titluri... cishtigate numai intr-o maniera nesportiva... Absolut... Da, ai dreptate, trebuie sa dovedesc ca pot mai bine...."
Cind i s-a spus ca intrebarea facuse referire la victoriile obtzinute intr-un stil "rece" shi nu la statistica, Schumacher a adaugat: "Da, am obtzinut toate acele victorii in aceeashi maniera in care pui tu intrebarile...."

Uuuuuhhhh!

Monday, January 25, 2010

Schumacher & Rosberg

Scurt film de prezentare, cu declaratzii ale celor doi...

Mercedes GP a lansat mashina pentru 2010

Luni la Stuttgart, a fost lansat oficial modelul "Silver Arrows", mashina pe care vor concura in acest sezon germanii Michael Schumacher shi Nico Rosberg. Festivitatea a fost organizata la muzeul constructorului Mercedes Benz, ziarishtii imbulzindu-se sa il vada pe Schumacher purtind insemnele Mercedes, dupa multzi ani in care acesta a reprezentat pe Ferrari.


Sunday, January 24, 2010

Lansarea MP4-25 in direct pe internet

La finalul acestei saptamini, echipa Vodafone McLaren Mercedes ishi va lansa mashina pentru sezonul 2010. Evenimentul va fi transmis in direct vineri 29 ianuarie, pe pagina de web a britanicilor, incepind cu ora 11.00 am ora locala, 1.00 pm ora Bucureshtiului, 5.00 am ora Americii Centrale.

Odata cu dezvelirea modelului MP4-25, va avea loc shi o conferintza de presa la care vor fi prezentzi pilotzii Lewis Hamilton shi Jenson Button, alaturi de team managerul Martin Whitmarsh.

Saturday, January 23, 2010

Valentino Rossi - cel mai scump pilot pe doua sau pe patru rotzi

Cu citeva zile in urma, Valentino Rossi a luat parte la testele echipei Ferrari, desfashurate pe circuitul Montmelo de la Barcelona. Italianul are obiceiul sa se joace de-a Formula 1 aproape in fiecare iarna, iar colaborarea cu Ferrari ii onoreaza pe totzi cei implicatzi.

De noua ori campion mondial la motociclism, chiar la toate clasele posibile, cu Aprilia, cu Honda shi cu Yamaha, Rossi are lipici la public, fiind unul dintre cei mai iubitzi shi mai cunoscutzi pilotzi care activeaza in sporturile cu motor.

De aceea testele de iarna de la Barcelona au atras atentzia presei shi publicului nerabdator. Shi Rossi nu a dezamagit. Pe 20 ianuarie, o zi ploioasa in Spania, el a acoperit mai mult de 300 de km in 68 de tururi de circuit, cel mai bun timp fiind de 1.25'200, excelent in conditziile date, comparabil cu cel mai rapid timp al circuitului, ce ii apartzine lui Kimi Raikkonen din 2008 - 1.21'67, intr-o mashina identica cu cea folosita acum la teste. Asta s-a intimplat in prima zi....

Pe 21 ianuarie insa, Valentino Rossi i-a uimit pe totzi tehnicienii de la Ferrari, stabilind pe un circuit uscat, unul dintre cei mai buni timpi inregistratzi vreodata... 1.21'900.... Apoi a coborit din mashina, lasind locul lui Felipe Massa, revenit dupa accidentul din Ungaria, de anul trecut. Zimbitor shi deloc obosit dupa doua zile pline, Rossi a declarat ziarishtilor ca e multzumit de rezultate, shi ca s-ar putea ca pe viitor sa-shi incerce norocul shi in Formula 1.... moment in care Stefano Domenicali, team managerul de la Ferrari, l-a invitat in birou sa-l intrebe serios, ce planuri are pentru 2011....



Nick Heidfeld rezerva la Mercedes GP

Germanul a eshuat in tentativa de a-shi gasi echipa in acest sezon shi va fi nevoit sa testeze pentru Mercedes GP, noua echipa formata pe structura campioanei mondiale Brawn GP. In ultimele zile se parea ca Heidfeld avea mari shanse la Renault, ca pilot secund, insa francezii au alte planuri.

Fost la BMW, echipa desfiintzata la finalul sezonului trecut, Heidfeld are 32 de ani, 169 de curse in care a acumulat 219 puncte, 12 clasari pe podium shi un pole position.

Jose Maria Lopez la USF1


Luni, echipa americana il va confirma ca pilot pentru 2010 pe argentinianul Jose Maria Lopez. In virsta de 26 de ani, Lopez are citeva curse cishtigate in GP2 shi va cotiza la bugetul echipei cu aproximativ 8 milioane de dolari, proventzi din sponsorizare acordata de firme argentiniene. 

Anuntzul este shi nu este surprinzator, cu atit mai mult cu cit inca din octombrie 2009 existau semnale clare ca USF1 va alege pilotzi tineri, fara experientza la acest nivel. 



2010 de inceput

Nu shtiu daca mai este nevoie sa o pun in scris.... sint unul dintre fanii Formulei 1 inca din copilarie. Am urmarit aceasta competitzie de-a lungul timpului, fiind in fatza televizorului cind Mansell il urmarea "bara la bara" pe Senna la Monte Carlo, sau cind acelashi Ayrton Senna ishi pierdea viatza, intrind in zidul de protectzie fara ca macar sa frineze, imediat dupa startul Marelui Premiu din San Marino. Imi amintesc cum am ashteptat minute in shir ca medicii sa dea un verdict, in timp ce elicopterele televiziunilor survolau curba Tamburello. Insa nu s-a mai putut face nimic.

Anii au trecut shi altzi pilotzi talentatzi au uimit lumea, schimbind istoria cu trecerea fiecarei linii de sosire. Mika Hakkinnen, Michael Schumacher, Fernando Alonso, Lewis Hamilton shi ultimul campion mondial, Jenson Button, au demonstrat ca acest sport nu are limite. 

Numai anul trecut, de exemplu, Formula 1 ne-a tzinut incordatzi, oferind un spectacol unic atit pe circuite cit shi in culise. Personalitatzi de legenda au parasit automobilismul cu capul plecat, shocind milioanele de fani din intreaga lume. Exemplele lui Ron Dennis sau Fabio Briatore ne-au schimbat perspectivele despre ce inseamna fairplay, respect shi afaceri sub umbrela Formulei 1. 

Astazi, Michael Schumacher s-a hotarit sa revina pe circuite, alegind sa concureze pentru o echipa care in urma cu numai 14 luni era pe cale de desfiintzare. Apoi Kimi Raikkonnen, unul dintre cei mai talentatzi pilotzi din istorie, s-a hotarit sa concureze la raliuri, alegind o carutza de bani de la Ferrari in schimbul unui sezon alergat impotriva a altor 4 campioni mondiali... Alonso, Schumacher, Lewis shi Button. 

Inainte de inceperea acestui nou sezon, toate echipele incearca sa se adapteze noilor regulamente impuse de Federatzia Internatzionala. Brusc, dupa ce a acumulat citeva puncte anul trecut, Force India nu se mai numara printre outsideri. In plus, 4 noi grupari se pregatesc sa se alinieze la start, sperind sa adune punctele datatoare de sperantze.... E greu de spus cite vor reushi sa supraviatzuiasca... 

Un sigur lucru e sigur insa.... Cu toate problemele financiare cu care se confrunta astazi orice constructor, Formula 1 merge inainte, promitzind inca un sezon de exceptzie.... Shi eu sper ca acest blog sa completeze spectacolul pe care il ashteptam cu totzii.