Saturday, March 27, 2010

Albert Park - locul unde bintuie Safety Car-ul

Nu, nu este o gluma sau un joc de cuvinte. Circuitul australian este recunoscut ca avind cea mai ridicata probabilitate de interventzie a mashinii de sigurantza, pentru oprirea curselor de Formula 1. Pilotzii cunosc acest amanunt, tehnicienii la fel, pina shi spectatorii se ashteapta ca, mai devreme sau mai tirziu, safety car-ul sa iasa pe circuit. Evident ca orice strategie este construita de asha maniera incit un astfel de eveniment previzibil este neaparat luat in calcul.

Trecind la cursa propriu-zisa, cu citeva zile in urma anticipam ca Vettel va lupta pentru revansha, iar acest lucru s-a intimplat intr-un mod de-a dreptul uluitor - in ultima runda a calificarilor, germanul a stabilit un nou record pe turul de circuit, avertizindu-i astfel pe pilotzii de la Ferrari ca acest sezon este doar la inceput. Pe locul secund al grilei de start se va afla australianul Webber, coechipier cu Vettel la Red Bull, pilot care pare sa-shi fi revenit dupa o prima etapa mai putzin reushita (avind in vedere ca are una dintre cele mai performante mashini ale competitziei) in Bahrain.

Pe pozitzia a treia este Alonso, care arata clar ca este deranjat de succesul celor de la Red Bull, facindu-ne sa banuim presiunea pe care intreaga familie Ferrari o pune pe umerii sai. Surpriza a venit de la campionul mondial Jenson Button, care shi-a gasit ritmul apropiat de cel al primilor trei clasatzi, ashezindu-se confortabil pe pozitzia a patra a grilei de start.

Sigur ca se poate scrie o intreaga poveste numai despre sesiuniea de calificari, insa eu am remarcat ca Rosberg l-a intrecut din nou pe veteranul Schumacher, care arata serioase probleme de adaptare cu noua mashina Mercedes, iar britanicul Lewis Hamilton a clacat, urmind sa plece de pe pozitzia a 11-a. De aceasta eroare au profitat Barrichello, Kubica shi Sutil, care vor pleca in aceasta ordine de pe locurile 8, 9 shi 10. Singurul avantaj teoretic pe care Hamilton il va avea, este acela ca, in comparatzie cu ceilaltzi pilotzi aflatzi in fatza sa, el poate lua startul cu un set nou de cauciucuri, totzi ceilaltzi urmind, conform regulamentului, sa plece cu pneurile folosite in calificari.

Cursa poate avea orice deznodamint, fericit pentru unii, trist pentru altzi. Turul de pista masoara 5,303 km, intreaga cursa numarind 58 de ture cu o lungime totala de 307, 574 km. Startul este programat la ora 17.00 ora locala, 1.00 ora Americii Centrale, 9.00 ora Romaniei.

No comments:

Post a Comment