Tuesday, March 30, 2010

Raikkonen revine in 2011 cu Red Bull

Publicatzia germana Bild a destainuit ceea ce era evident pentru totzi cei care urmaresc Formula 1 shi pricep cit de cit ce se intimpla prin culise. Astfel, finlandezul Kimi Raikkonen va reveni la anul in Marele Circ, sub culorile echipei Red Bull, inlocuindu-l pe Mark Webber al carui contract va expira la finalul acestui sezon.

Deja Kimi a luat pulsul celor de la Red Bull, pilotind o mashina Citroen in Campionatul Mondial de Raliuri.

In urma cu citeva saptamini, Christian Horner, managerul echipei Red Bull, a recunoscut ca ideea ca Raikkonen sa il inlocuiasca pe Webber din 2011 nu este una rea, insa variantele vehiculate de ziarishti nu pot fi luate in serios deocamdata.

Intrebat despre posibilitatea de a fi coechipier cu fostul campion mondial, Sebastian Vettel a spus: "Eu shi Kimi sintem foarte buni prieteni. Pentru mine insa, nu conteaza cine va pilota cealalta mashina Red Bull.... tot trebuie sa-l depashesc. Nu shtiu care sint planurile echipei pentru 2011, dar in cazul in care Kimi vrea sa revina, va fi decizia lui. Conteaza foarte mult cum se va simtzi in acel moment."

Strategia, bat-o vina...

Imediat dupa trecerea liniei de sosire in Australia, Lewis Hamilton a declarat ca nu a intzeles strategia echipei sale, care l-a chemat la schimbul de pneuri cind se lupta cu Robert Kubica pentru locul 2. Remarcind ca nici unul dintre ceilaltzi pilotzi clasatzi inaintea sa nu au oprit decit o singura data, Hamilton s-a aratat intrigat de faptul ca el a fost obligat sa opreasca de doua ori. Exemplul cel mai nimerit este cel al lui Kubica, care a continuat pina la final clasindu-se pe podium, in timp ce englezul nu a mai fost in stare sa recupereze terenul pierdut, in ciuda faptului ca, avind cauciucuri noi,a reushit sa ii prinda din urma pe pilotzii Ferrari, clasatzi pe locurile 3 shi 4.

Insa pentru a intzelege cum au gindit strategii McLaren atunci cind l-au rugat pe Lewis Hamilton sa opreasca pentru un nou rind de anvelope in turul 34, trebuie sa privim situatzia in ansamblu.

Ashadar:

1. Imediat dupa prima oprire pentru cauciucuri de asfalt uscat (turul 8), Hamilton a inceput sa-i depasheasca pe rind pe Barrichello, Webber, Massa shi Rosberg, pina a ajuns in spatele lui Kubica.

2. In acelashi timp, Button nu a fost nevoit sa-l depasheasca decit pe Kubica pentru locul 2, multzumindu-se apoi sa il urmeze pe Vettel, pina cind acesta a ieshit in decor.

3. In turul 34 Hamilton era cu pneurile vraishte din cauza fiecarei depashiri executate contra unor mashini rapide, ale caror pilotzi au facut totul pentru a-shi conserva pozitziile in cursa, in timp ce Button rula cursiv shi linishtit, protejindu-shi anvelopele la fiecare viraj intilnit in cale.

4. Turul 44 - Hamilton este informat prin radio ca, pastrind ritmul avut in acel moment, va putea sa ii prinda din urma pe Alonso, Massa shi Kubica, aflatzi la 20 de secunde in fatza. Intrebind daca aceshtia nu trebuie sa mai opreasca o data pentru pneuri noi, Hamilton afla ca acest lucru nu se va mai intimpla. Din acest moment strategia McLaren se baza pe faptul ca in clipa in care Lewis va ajunge mashinile Ferrari, va fi clar in avantaj datorita pneurilor ce ii fusesera montate la ultima oprire la standuri.

5. Turul 45 - Felipe Massa este informat prin radio ca trebuie sa incerce sa treaca de Kubica deoarece Hamilton se apropie rapid avind pneuri noi.

6. Turul 52 - La capatul unei curse de urmarire, Hamilton il ajunge pe Alonso, insa comunica inginerilor de la boxe ca pierde din aderentza deoarece anvelopele sale s-au degradat prea mult.

7. Turul 55 - Deschizind linia radio cu echipa tehnica, Hamilton se intreaba cine a luat hotarirea sa il cheme la boxe in turul 34, considerind ca a fost o alegere greshita.

8. Turul 57 - Incercind cu disperare sa il depasheasca pe Fernando Alonso, Hamilton este acroshat din spate de Mark Webber, cei doi ieshind din lupta pentru locul 4.

Acestea au fost evenimentele care l-au facut pe englez sa se infurie shi sa declare ca nu a intzeles strategia echipei sale. Abia luni de dimineatza, intr-un post gazduit de website-ul personal, Hamilton a admis ca tactic, intentziile McLaren au fost justificate.

De multe ori este dificil sa intzelegi strategiile unei curse de Formula 1, insa in aceasta situatzie voi incerca sa explic cum au gindit cei de la McLaren.

1. Jenson Button trebuia mentzinut in cursa pentru a conserva prima pozitzie, atita timp cit existau shanse, asha cum dealtfel s-a shi dovedit, ca Robert Kubica, Felipe Massa shi Fernando Alonso sa continuie fara oprire pina la linia de sosire.

2. Daca unul sau mai multzi dintre cei 4 pilotzi aflatzi in fatza sa, ar fi avut probleme din cauza degradarii cauciucurilor shi ar fi abandonat, Hamilton ar fi terminat pe podium.

3. In cazul in care mashina de sigurantza ar fi reintrat pe circuit din cauza vreunui accident, Hamilton ar fi fost in mare avantaj fatza de totzi ceilaltzi pilotzi din fatza, fiind in postura de a-i ataca de aproape fara sa ishi fi distrus cauciucurile in incercarea de a-i ajunge din urma. Cel putzin Alonso ar fi fost o victima sigura.

In lipsa acestor evenimente, hotarirea echipei McLaren nu a avut efectul scontat shi este normal ca Hamilton sa fie furios, insa in cazul in care s-ar fi intimplat ceva neprevazut, anticiparile inginerilor l-ar fi ashezat pe britanic pe podiumul de premiere.

Sunday, March 28, 2010

Button ride, Alonso tremura, iar Vettel plinge

Titlul nu "atinge" decit 3 dintre multele evenimente shi rasturnari de situatzii oferite de Marele Premiu al Australiei. A fost una dintre cele mai spectaculoase curse din ultimii ani, iar Jenson Button a demonstrat ca, prin stilul sau de pilotaj cursiv shi atent, poate face diferentza la final, atunci cind este vorba menajarea pneurilor shi clasarea pe podium.

Startul s-a dat pe ploaie, totzi cei 23 de pilotzi (mai putzin Trulli care nu a mai luat startul din cauza unei probleme la sistemul hidraulic) folosind anvelopele "intermediare". In primele secunde Massa a progresat fantastic, urcind de pe locul 5 pe locul 2 chiar inainte de primul viraj. Apoi Alonso l-a atins pe Button, iar Schumacher nu l-a mai putut evita pe spaniol, motiv pentru care germanul a fost nevoit sa intre la standuri pentru inlocuirea eleronului fatza, iar Alonso s-a trezit shi el in coada plutonului. Tot in primul tur, japonezul Kobayashi a pierdut eleronul fatza (a treia oara in numai doua zile), bolidul nu a mai raspuns comenzilor shi victimele colaterale s-au numit Buemi shi Hulkenberg. Scapata de sub control, cursa a fost oprita de mashina de sigurantza, care a rulat linishtit timp de 5 ture, timp in care s-a oprit ploaia.

Imediat dupa reluare, primul care a luat hotarirea sa schimbe cauciucurile a fost Button, shi chiar daca in primele viraje dupa ieshirea de la standuri a cam derapat shi chiar a ieshit pe iarba, pina la urma a redresat shi a inceput sa se apropie de liderul Vettel. In spate, Lewis Hamilton (plecat de pe 11) incepuse sa recupereze vetiginos, insa in numai 2 ture, plutonul a intrat in grup la standuri imediat ce echipele au realizat ca Buton facuse o alegere inspirata.

Apoi a venit turul 26, cind mashina Red Bull condusa admirabil de tinarul Sebastian Vettel a ieshit in decor din cauza exploziei frinelor de la roata stinga fatza, Button preluind prima pozitzie, pe care nu a mai cedat-o pina la final. Imediat in spatele sau, cu o maturitate de invidiat, a terminat polonezul Kubica, despre care anticipam ca va fi capabil sa speculeze orice eroare a pilotzilor cu mashini mai rapide. Locurile 3 shi 4 au revenit mashinilor Ferrari, amenintzate spre final de "umbra" lui Hamilton, nervos din cauza unei erori de strategie in urma careia fusese chemat la schimbul de pneuri in turul 34, cind rula in pozitzia a treia amenintzindu-l pe Kubica pentru pozitzia secunda.

Marea deceptzie se numeshte Schumacher, prins pentru multa vreme in spatele lui Alguersuari in timp ce Alonso shi Hamilton depasheau tot ce le ieshea in cale.

Jenson Button - "Eu am luat decizia de a schimba pneurile, dar imediat ce am intrat pe linia standurilor am fost convins ca am facut o mare gresheala. Din fericire, cind am revenit pe traseu, dupa citeva ezitari am reushit sa imi intru in ritm shi sa controlez pina la final. Din turul 6, cind am schimbat cauciucurile, nu s-a mai pus problema sa mai fac alta oprire. Shtiu ca a fost o cursa spectaculoasa, fiindca am avut timp sa ma uit pe ecranele de pe marginea pistei, shi cred ca fanii nu s-au mai plictisit, asha cum s-a intimplat in timpul primei etape desfashurata in Bahrain."

Robert Kubica - "Sincer sa fiu, nu ma ashteptam sa termin pe podium, insa este un rezultat excelent pentru noi. Multzumesc intregii echipe Renault pentru munca desfashurata, insa trebuie sa raminem realishti, sa progresam in continuare pentru a ne apropia de mashinile care sint mai rapide decit noi."

Felipe Massa - "Doua clasari pe podium in primele doua curse ale anului sint rezultate excelente shi sint extrem de fericit. Am avut un start fara derapaje, shi am ajuns repede in pozitzia a doua. Cursa a fost foarte dificila din cauza ploii shi zonelor alunecoase de pe circuit. Sint bucuros pentru echipa shi ashtept cursa din Malaysia."

Urmatoarea etapa este programata duminica viitoare, pe 4 aprilie, la Sepang in Malaysia.



Australia_Race Summary
Analiza MP Melborne

Saturday, March 27, 2010

Albert Park - locul unde bintuie Safety Car-ul

Nu, nu este o gluma sau un joc de cuvinte. Circuitul australian este recunoscut ca avind cea mai ridicata probabilitate de interventzie a mashinii de sigurantza, pentru oprirea curselor de Formula 1. Pilotzii cunosc acest amanunt, tehnicienii la fel, pina shi spectatorii se ashteapta ca, mai devreme sau mai tirziu, safety car-ul sa iasa pe circuit. Evident ca orice strategie este construita de asha maniera incit un astfel de eveniment previzibil este neaparat luat in calcul.

Trecind la cursa propriu-zisa, cu citeva zile in urma anticipam ca Vettel va lupta pentru revansha, iar acest lucru s-a intimplat intr-un mod de-a dreptul uluitor - in ultima runda a calificarilor, germanul a stabilit un nou record pe turul de circuit, avertizindu-i astfel pe pilotzii de la Ferrari ca acest sezon este doar la inceput. Pe locul secund al grilei de start se va afla australianul Webber, coechipier cu Vettel la Red Bull, pilot care pare sa-shi fi revenit dupa o prima etapa mai putzin reushita (avind in vedere ca are una dintre cele mai performante mashini ale competitziei) in Bahrain.

Pe pozitzia a treia este Alonso, care arata clar ca este deranjat de succesul celor de la Red Bull, facindu-ne sa banuim presiunea pe care intreaga familie Ferrari o pune pe umerii sai. Surpriza a venit de la campionul mondial Jenson Button, care shi-a gasit ritmul apropiat de cel al primilor trei clasatzi, ashezindu-se confortabil pe pozitzia a patra a grilei de start.

Sigur ca se poate scrie o intreaga poveste numai despre sesiuniea de calificari, insa eu am remarcat ca Rosberg l-a intrecut din nou pe veteranul Schumacher, care arata serioase probleme de adaptare cu noua mashina Mercedes, iar britanicul Lewis Hamilton a clacat, urmind sa plece de pe pozitzia a 11-a. De aceasta eroare au profitat Barrichello, Kubica shi Sutil, care vor pleca in aceasta ordine de pe locurile 8, 9 shi 10. Singurul avantaj teoretic pe care Hamilton il va avea, este acela ca, in comparatzie cu ceilaltzi pilotzi aflatzi in fatza sa, el poate lua startul cu un set nou de cauciucuri, totzi ceilaltzi urmind, conform regulamentului, sa plece cu pneurile folosite in calificari.

Cursa poate avea orice deznodamint, fericit pentru unii, trist pentru altzi. Turul de pista masoara 5,303 km, intreaga cursa numarind 58 de ture cu o lungime totala de 307, 574 km. Startul este programat la ora 17.00 ora locala, 1.00 ora Americii Centrale, 9.00 ora Romaniei.

Friday, March 26, 2010

Ce se mai intimpla prin garaje....

Francezii de la Renault vor folosi un sistem dublu de eliberare a pilotzilor imediat dupa schimburile de pneuri din timpul cursei. Astfel, indicatorul de eliberare a fost echipat cu lumini de semnalizare, mecanicul desemnat cu eliberarea mashinii fiind in masura sa actzioneze manual lumina verde pentru revenirea in cursa.

Veniturile pilotzilor (incluzind contractele de publicitate) il au ca lider pe Michael Schumacher - 25 de milioane de euro, el fiind urmat de Fernando Alonso - 18 milioane, Lewis Hamilton - 16 milioane, Jenson Button - 12,5 milioane, Sebastian Vettel - 12 milioane, Mark Webber - 7 milioane, Nico Rosberg - 6 milioane, Adrian Sutil - 1,7 milioane shi Nico Hulkenberg - 1 milion.

Force India l-a folosit la antrenamentele de ieri pe scotzianul Paul di Resta, pilotul de rezerva al echipei, care l-a inlocuit pe Adrian Sutil. Intrebat ce parere are despre aceasta hotarire, Sutil a spus ca nu ii convine, dar atita timp cit a fost decizia conducerii, nu are de ales.

Nico Rosberg a recunoscut ca trebuie sa fie foarte atent cu declaratziile pe care le da presei in legatura cu noul sau coleg de echipa, multiplul campion mondial Michael Schumacher. El a adaugat ca a auzit multe lucruri rele despre pozitzia de coechipier al lui Schumacher, insa pina acum nu a avut nici un fel de problema, chiar daca este constant mai rapid decit celalalt pilot Mercedes.

Viteza maxima cu care pilotzii trebuie sa ruleze pe linia standurilor a fost redusa la Melbourne, de la 100km/h la doar 60 km/h.

Polonezul Robert Kubica a destainuit ca nu shtie sa conduca o mashina cu schimbator de viteze manual. Aflat la o demonstratzie organizata de Renault la Sandown Raceway, linga Melbourne, Kubica a distrus ambreiajul unui Clio 200. Nevoitzi sa continuie spectacolul, organizatorii i-au dat lui Kubica o mashina de rezerva, pe care din fericire, Renault o adusese in Australia.

Cu citeva zile in urma Ron Dennis, fostul manager de la McLaren, a declarat ca este posibil ca mashina Red Bull condusa de Sebastian Vettel in Bahrain, sa nu fi avut nici o problema cu vreuna dintre bujii, ci pur shi simplu sa fi fost in pericolul de a nu termina cursa din cauza consumului exagerat de carburant. Raspunsul lui Christian Horner, managerul lui Red Bull a fost simplu:"Pe masura ce imbatrineshti itzi pierzi auzul shi cred ca asta este cauza pentru care Ron Dennis nu a auzit cum tura motorul Renault in Bahrain.....".

Brazilianul Felipe Massa a declarat ca este descumpanit din cauza ca ora de incepere a cursei de duminica nu a fost schimbata, asha cum cerusera majoritatea pilotzilor din Formula 1. Motivul este acela ca, din cauza transmisiei de televiziune prin satelit in Europa, precum shi a publicitatzii care trebuie difuzata in tzari care asigura o piatza de desfacere pentru companiile implicate in Formula 1, cursa va incepe la ora 17.00, ora locala. La prima vedere ora de incepere nu trebuie sa constituie un impediment, insa duminica soarele va apune la ora 17.59, ceea ce va reduce vizibilitatea pe circuit in jurul orei 17.30, in zonele in care pilotzii vor conduce cu fatza inspre apus. In urma cu citeva zile, Massa a declarat ca anul trecut a avut serioase probleme, fiindu-i aproape imposibil sa distinga liniile albe care marcheaza laturile pistei de competitzie. Recunoscind importantza transmisiei de televiziune, pilotul Ferrari propusese ca startul sa fie mutat cu o ora mai devreme....

Heidfeld este preshedinte al pilotzilor


Germanul Nick Heidfeld, actualmente pilot de rezerva la McLaren Mercedes, a fost ales in functzia de preshedinte al Asociatziei Pilotzilor din Formula 1. El i-a luat locul spaniolului Pedro de la Rosa, devenit pilot titular la Sauber Ferrari.

In virsta de 32 de ani, Heidfeld este un veteran al Formulei 1, avind 167 de starturi shi 12 clasari pe podium.

Lewis Hamilton amendat de politzia din Melbourne

Vineri noaptea in jurul orei 21.15, pilotul de Formula 1 Lewis Hamilton a fost oprit in trafic shi amendat de politzia din Melbourne, in timp ce conducea un Mercedes E500, mashina oficiala a echipei McLaren pentru etapa din Australia. Englezul executa derapaje cu rotzile din spate, punind in pericol celelalte mashini aflate pe drum la acea ora. In plus, el a accelerat pe loc de citeva ori, provocind fum de la arderea cauciucurilor pe asfalt.

Reprezentantul politziei din Melbourne a spus ca Lewis a cooperat cu ofitzerii shi a aratat ca regreta nefericitul "eveniment", confirmind ca pilotul a fost intr-adevar amendat.

Intr-un comunicat de presa oferit de echipa McLaren Mercedes, Lewis Hamilton shi-a cerut scuze pentru deciziile greshite luate in trafic inainte de a fi oprit de politzishti. Recunoscind ca a condus intr-o maniera "exuberanta", Hamilton a adaugat ca regreta prostia facuta.

Amenda luata de britanicul in virsta de 25 de ani, a venit in momentul in care pilotzii din Formula 1 au inceput sa militeze pentru sigurantza pe shosele shi respectarea legislatziei rutiere.

Virgin are nevoie de un rezervor mai mare

Echipa britanica Virgin Racing a primit acordul Federatziei Internatzionale pentru construirea unui rezervor mai mare ce va fi montat pe mashina VR-01, deoarece actualul rezervor este "la limita". Nick Wirth, directorul tehncienilor de la Virgin, a declarat ca este recunoscator oficialilor FIA pentru intzelegere, el sperind ca noul rezervor sa poata fi folosit la finalul lunii mai, incepind cu a cincea etapa programata in Spania.

Asha cum se shtie, intregul monopost VR-01 a fost conceput pe computer, insa imediat dupa cursa din Bahrain, oficialii echipei au admis ca au probleme cu dezvoltarea proiectului inceput in acest an, atit Timo Glock cit shi Lucas di Grassi abandonind in primele 25 de ture.

Nick Wirth a apreciat ca mashinile mai au nevoie de un surplus de 15 - 20 de litri de combustibil, pentru a avea certitudinea ca pilotzii pot ajunge la linia de sosire. Deocamdata, Virgin Racing a sistat orice modificare a mashinii, neavind nici un rost sa aduca imbunatatziri ce se vor dovedi inutile odata cu modificarea shasiului shi montarea unui rezervor mai mare.

In aceste conditzii este interesant de urmarit cum vor evolua cei doi pilotzi in urmatoarele 3 mari premii, in Australia, Malayesia shi in China, shtiind ca vor continua sa foloseasca o cantitate de carburant insuficienta pentru terminarea curselor.

Thursday, March 25, 2010

Albert Park - Melbourne - 2010



Wednesday, March 24, 2010

Shtiri pe scurt

Tuesday, March 23, 2010

Melbourne 2009

La finalul acestei saptamini se va desfashura cea de-a doua etapa din programul Formulei 1 din 2010. Australia va fi gazda unei curse care se anuntza drept revansha pe care Red Bull trebuie sa shi-o ia in fatza celor de la Ferrari, beneficiarii unei victorii ushoare in Bahrain..

Cu numai citeva zile inainte de primele antrenamente oficiale, am sa merg inapoi in 2009, cind aceasta cursa deschidea un sezon care avea sa fie cishtigat de o echipa construita doar pentru citeva luni - BrawnGP, iar pilotul care avea sa iasa campion mondial era cel care avea sa treaca primul linia de sosire la Melbourne.

La vremea respectiva, mashinile BrawnGP erau considerate marile surprize, iar Button shi Barrichello au profitat de avansul avut, dar shi de confuzia creeata de importantele schimbari de regulament, pentru a lua avans inca de la inceputul sezonului. Echipate cu un dublu distribuitor de aer in spatele mashinilor (piesa aerodinamica aflata sub semnul intrebarii la acel moment), pilotzii Brawn au reushit sa se califice pe primele doua pozitzii ale grilei de start, anuntzind o cursa de exceptzie.

Contrar multor ashteptari, mashinile Ferrari conduse de Felipe Massa shi Kimi Raikkonen s-au oprit inainte de linia de sosire, din cauza unor probleme tehnice. Insa cursa de la Melbourne a avut doua momente foarte importante, care au decis ierarhia finala. Primul s-a consumat cu doar 3 ture inainte de final cind Vettel shi Kubica, aflatzi in lupta directa pentru locurile 2 shi 3, s-au atins reciproc shi au lovit zidul de protectzie, eveniment care i-a facut pe organizatori sa trimita mashina de sigurantza pe traseu.

Ce s-a intimplat in urmatoarele citeva minute a ramas in istoria Formulei 1 sub numele de "Lie Gate". Urmarind mashina de sigurantza, conditzie in care bolizii nu au voie sa se depasheasca, Jarno Trulli (Toyota) a facut o gresheala, a ieshit pe iarba de pe marginea asfaltului, dar a reushit sa redreseze repede shi sa revina pe pista. Numai ca intre timp, in doar 2 sau 3 secunde, el a fost depashit de Lewis Hamilton (McLaren), care se afla foarte aproape in spatele sau. Dupa ce Trulli shi-a revenit, conform regulamentului shi ascultind indicatziile de la standuri transmise prin radio, Lewis l-a lasat sa treaca in fatza, insa la investigatzia care a urmat, englezul a ascuns adevarul, afirmind ca italianul l-a depashit neregulamentar, el neprimind nici un mesaj radio de la boxe. Incidentul a fost analizat de judecatorii Federatziei Internatzionale, iar citeva zile mai tirziu, Dave Ryan, directorul sportiv al echipei McLaren a fost suspendat shi managerul Ron Dennis shi-a dat demisia.

Cursa a fost cishtigata de Jenson Button, cel care avea dealtfel sa devina campion mondial, el fiind urmat de brazilianul Barrichello shi de italianul Trulli. Singurul amanunt interesant este acela ca echipele pentru care cei trei pilotzi concurau shi cishtigau anul trecut, astazi nu mai exista, BrawnGP fiind cumparata de Mercedes, iar Toyota retragindu-se din Formula 1.

Anul trecut cursa de la Melbourne a fost dominata de englezii de la Brawn, insa la finalul acestei saptamini, aproape un an mai tirziu, vom afla daca Red Bull Renault poate intr-adevar sa lupte pentru titlu sau Ferrari va domina autoritar, asha cum s-a intimplat in pustiul deshertului din Bahrain.

Thursday, March 18, 2010

Bridgestone iese din Formula 1

Cu toate ca era greu de anticipat ca mashinile de Formula 1 vor ramine vreodata fara cauciucuri de calitate, iata ca acest lucru se va intimpla chiar la finalul acestui sezon. Recent, firma Bridgestone care are monopol in Formula 1, livrind cauciucuri tuturor celor 12 echipe dupa retragerea francezilor de la Michelin, a anuntzat ca nu ishi va schimba planurile shi va parasi Formula 1 la sfirshitul acestui sezon. Contractul japonezilor expira in 2010, iar Hiroshi Yasukawa, directorul departamentului de competitzii al Bridgestone, a declarat ca decizia luata va fi respectata shi nu exista nici o cale de intoarcere.

Intrebat daca exista vreo shansa ca Bridgestone sa vinda tehnologia de fabricare a anvelopelor pentru Formula 1, Yasukawa a spus ca in acest moment nu poate da nici un raspuns concret. El a adaugat ca nu exista nici o posibilitate de prelungire a contractului cu Formula One Management, for condus cu multe gresheli in ultimii ani de Bernie Ecclestone.

Companiile Hankook shi Kumho s-au arata interesate de a intra pe piatza Formulei 1 cu livrari de cauciucuri, insa Federatzia Internatzionala nu a in pornit inca nici un program de analiza a variantelor avute la dispozitzie.

Monday, March 15, 2010

Pilotzi, salvatzi cauciucurile!


Cele mai multe dintre forumurile de discutzii online, blogurile dar shi website-urile de specialitate, analizeaza astazi scaderea spectaculozitatzii curselor de Formula 1.

Subiectul a renascut dupa prima etapa a sezonului, consumata duminica in Bahrein. Am ramas surprins sa descopar cum marea majoritate a fanilor inraitzi, au strigat la unison ca s-au plictisit pentru doua ore in fatza televizoarelor. Comentatorii ironici au povestit cum, dupa o iarna de ashteptari febrile, au adormit pe canapele in fatza televizoarelor' pe ecranele carora bolizii se ashezasera in shir indian catre linia de sosire. Altzii au numarat doar vreo 7 sau 8 depashiri, dar citeva au fost reushite cu sprijinul echipelor de mecanici, care in cazurile lui Hamilton shi Button, au fost rapizi la schimburile de pneuri.

Multzi reclama ca interzicerea realimentarii cu carburant a transformat totul intr-un zumzait monoton, singurul moment atractiv al curselor raminind startul, unde fiecare se lupta sa ajunga in viteza la primul viraj.

Fanii Formulei 1 reclama ca spectacolul a disparut, insa eu cred ca altul este motivul pentru care pilotzii nu se mai depashesc in timpul curselor, pentru care ei nu ishi mai asuma riscurile savurate intotdeauna de iubitorii automobilismului.

Am urmarit cursa din Bahrain shi am realizat ca fiecare incearca din rasputeri sa nu gresheasca inutil pentru a salva pneurile de la degradare. Este firesc ca dupa start, avind 220 de litri de carburant la bord, gumele vor avea imediat de suferit. Apoi, pe masura ce nivelul de benzina din rezervoare incepe sa scada, calitatea cauciucurilor scade intr-o rata direct proportzionala. Orice depashire nebuneasca poate afecta conditzia pneurilor, iar ceea ce ai cishtigat cu pretzul unei frinari intirziate - sa zicem, potzi pierde cu mare ushurintza 10 sau 15 ture mai tirziu.

Cel mai bun exemplu este cazul lui Jenson Button, care a spus ca nu i-a convenit momentul ales de tehnicieni pentru inlocuirea gumelor, deoarece mai putea parcurge citeva ture bune fara mari probleme. In lipsa unor date clare cu privire la rata de degradare a cauciurilor pe asfaltul fierbinte din Bahrain, englezul avusese grija sa conduca linishtit.

Din acest motiv cred ca acest sezon va fi unul mai degraba calculat decit spectaculos, in care pilotzii vor face totul pentru a elimita riscurile inutile, cu atit mai mult cu cit punctele (shi nu spectacolul) vor ramine in cartzile de istorie shi statistica. Intre noi fie vorba, punctele rontunjesc shi bugetele fiecarei grupari cu ambitzii.

Ashtept sa il vad pe Sebastian Vettel luptind de la egal la egal cu Fernando Alonso, la fel cum sint sigur ca MercedesGP shi McLaren, vor recupera handicapul care le desparte de Ferrari shi Red Bull. Poate atunci, in a doua jumatate a acestui sezon, pilotzii ishi vor asuma mai multe riscuri.

Pina atunci insa, indemn la rabdare. Sint sigur ca cine iubeshte cu adevarat acest sport, nu va suferi prea tare.

Sunday, March 14, 2010

Alonso este sheic in deshert



Prima cursa din 2010 s-a incheiat cu citeva ore in urma. Am urmarit declaratziile oficialilor, i-am ascultat pe pilotzi shi am verificat cele citeva date tehnice care au fost publicate pe diferite website-uri de Formula 1.

Aceasta prima etapa trebuia - daca totul ar fi decurs normal - sa fie cishtigata de Sebastian Vettel. Nu a fost sa fie deoarece in turul 33, cind germanul conducea fiind urmat de cele doua mashini Ferrari, motorul Renault a inregistrat o problema cu una dintre bujii, moment in care planul celor de la Red Bull s-a naruit.

Fernando Alonso shi Felipe Massa au cules o victorie ushoara shi este bine de amintit ca intreaga echipa Ferrari a depus o munca extraordinara pentru dezvoltarea mashinii F10, care duminica a trecut prima linia de sosire. Ma bucur pentru spaniol shi pentru brazilian, Massa fiind la prima cursa dupa accidentul suferit in 2009 in Ungaria. Un amanunt interesant este acela ca inainte de cursa, amindoua motoarele au fost schimbate cu altele noi, cele folosite in calificari, urmind sa fie montate inapoi cu alta ocazie.

McLaren a incercat sa tzina pasul shi a reushit un loc trei prin Lewis Hamilton, care a profitat shi el de pe urma defectziunii mashinii Red Bull cu numarul 5. Oficialii echipei considera ca este un inceput bun, iar cei doi pilotzi sint multzumitzi ca au intrat amindoi in puncte.

Mercedes GP a aratat ca se afla pe un drum bun, Nico Rosberg luindu-i fatza lui Michael Schumacher, demonstrind ca in Formula 1, potzi lupta de la egal la egal cu eroii din copilarie. Schumacher a declarat ca se afla in mashina Mercedes pentru a se distra, dar realitatea este alta, shi anume ca septuplul campion mondial nu se simte bine la volanul bolidului pe care il conduce.

Interesanta shi fericita clasarea in puncte a italianului Liuzzi (Force India) shi a brazilianului Barrichello (Williams). Dintre noile echipe doar Lotus a adus mashinile la sosire, Jarno Trulii facind fatza cu succes unei probleme hidraulice care l-a obligat sa incetineasca pe final.


Bahrain_Race Lap Analysis
Bahrain_Race Pit Stop Summary

Saturday, March 13, 2010

Bahrein este primul hop in 2010

Titlul este serios shi glumetz in acelashi timp. Serios pentru ca totzi pilotzii care au participat la antrenamentele de calificare au reclamat ca intre virajele 6 shi 7, asfaltul este extrem de denivelat, mashinile fiind supuse unui adevarat test de vibratzii extreme. In plus, bolizii sint greu de controlat la viteze ridicate, zonele de frinare fiind greu de ghicit in conditziile in care cauciucurile se degradeaza cu rapiditate. Nu in ultimul rind, pilotzii au mult de suferit pe un scaun rigid de care sint legatzi strins cu centurile de sigurantza, denivelarile fiind dureroase pentru spate shi pentru git, shansele de a pastra o vizibilitate relativa fiind compromise.

Circuitul este unul nou fatza de anul trecut, numarul de viraje crescind de la 15 la 23 (13 la dreapta shi 10 la stinga). In lungime de 6,299 km, Shakir are cea mai lunga linie dreapta de 1090 m, o diferentza de nivel de 18m shi o latzime ce variaza intre 14 shi 22 de metri. In sesiunea de calificari, primul s-a clasat Sebastian Vettel de la Red Bull - 1.55'029, lui apartzinindu-i shi cel mai rapid tur (inregistrat cu o cantitate mai mica de carburant la bord) - 1.53'883. Pe locurile imediat urmatoare s-au clasat mashinile Ferrari conduse de Massa shi Alonso, pozitzia a patra pe grila de start urmind sa ii apartzina lui Lewis Hamilton de la McLaren.
Michael Schumacher a fost mai lent decit coechipierul de la Mercedes, Nico Rosberg (5 pe grila de start) shi va pleca din pozitzia a 7-a, el fiind urmat in pozitzia a 8-a de ultimul campion mondial, britanicul Jenson Button de la McLaren.

Startul se va da la ora 15.00 ora Romaniei shi ora locala in Bahrain, 7.00 ora Americii Centrale, pe distantza a 49 de ture insumind 308,405 km.

Friday, March 12, 2010

Gata de start - Williams F1


Echipa de mare traditzie in Formula 1 condusa de Frank Williams, este una dintre cele mai importante grupari ale Marelui Circ. Din nefericire, nivelul de competitzie nu mai este cel de pe vremuri, mashinile Williams luptindu-se astazi pe la mijlocul plutonului. Rar, cu noroc, pilotzii echipei au reushit sa urce pe podium, ceea ce dovedeshte ca potentzialul exista, insa mai trebuie lucrat la adaptabilitatea tehnica a mashinilor, la conditziile diferite de concurs oferite de circuitele pe unde se "alearga" in fiecare sezon.

Pariul lui Frank Williams din acest an se numeshte Nico Hulkenberg, poate cel mai talentat pilot al tinerei generatzii, ultimul campion din GP2. Dar poate mai important decit acest pariu, a fost aducerea brazilianului Rubens Barrichello, unul dintre cei mai experimentatzi pilotzi ai momentului, cel de la care tinarul Hulkenberg are multe de invatzat. Cu aceasta pereche de invidiat, Williams spera sa ii incurce pe granzii de la Ferrari, McLaren, Mercedes sau Red Bull, insa miracolul nu cred ca va avea loc. Cel putzin nu anul acesta shi nu cu motorul Cosworth. Sa nu fiu intzeles greshit. Pentru binele sportului, al spectacolului shi al Formulei 1 in sine, ash saluta bucuros orice rezultat ce ar contrazice parerile mele subiective. Insa tare mi-e teama ca... am avut dreptate.

Ramine de vazut.

Shanse la puncte - 40%
Shanse la podiumuri - 20%

Gata de start - Virgin Racing


Virgin este una dintre noile admise in Formula 1 incepind cu acest sezon, adica o echipa mica, cu buget redus, ale carei proiecte sint strict de supravietzuire. Chiar daca este parte componenta a "imperiului" Virgin, teamul condus de John Booth nu beneficiaza de o finantzare ieshita din comun. Ceea ce ii caracterizeaza pe britanici insa, este spiritul inovativ, intreaga conceptzie a monopostului aflat zilele acestea in Bahrein, la prima cursa a sezonului, fiind realizata fara folosirea tunelului aerodinamic.

Pilotzii se numesc Timo Glock (venit de la desfiintzata Toyota) shi Lucas di Grassi (fost pilot de rezerva al Renault ING). Sigur ca sperantzele sint mari, dar sint de parere ca Virgin nu are puterea de a pune probleme liderilor de astazi. Sa fie Virgin Racing un "moft" al multimiliardarului Richard Branson? E greu de spus. Singurul lucru cert este ca omul e pasionat de Formula 1, anul trecut fiind unul dintre sponsorii importantzi ai campionilor mondiali, BrawnGP.

Dotate cu motoare Cosworth, mashinile Virgin au prezentat inca de la primele teste, citeva probleme de aerodinamicitate, de transmisie, sau la sistemele electronice. Asta dovedeshte ca drumul este lung shi complicat, rapiditatea cu care celelalte echipe aduc imbunatatziri mashinilor, putind fi un handicap greu de recuperat pentru Virgin.

Shanse la puncte - 1%
Shanse la podiumuri - 0%

Gata de start - Toro Rosso


Una dintre echipele care nu alearga dupa titlu, insa nu se va multzumi cu putzin, asta insemnind ca orice punct este binevenit. Cei doi pilotzi tineri au in spate un sezon in care Toro Rosso nu a stralucit, ba dincontra. Iar cu toate schimbarile din regulament, multe dintre ele traduse in modificari aduse mashinilor de competitzie, conducatorii echipei se ashteapta la erori din partea lui Buemi shi Alguersuari.

Mashina este produsa in premiera de Toro Rosso, echipa considerata "sora mai mica" a celor de la Red Bull. Shi chiar daca cele doua echipe asculta de acelashi proprietar, motoarele folosite pe mashinile 16 shi 17 sint livrate de Ferrari.

Am mai afirmat ca Toro Rosso nu va face spectacol shi nici nu va oferi cine shtie ce inovatzii tehnice. Nici macar can-canul rumegat de tabloide. Parerea mea este ca Frantz Tost conduce un laborator in curtea imensa a "domeniului" Red Bull. Shi 2010 va fi un al pas inainte.

Shanse la puncte - 15%
Shanse la podiumuri - 0%

Wednesday, March 10, 2010

Gata de start - Renault F1


Decimatzi dupa scandalul Crashgate de anul trecut, francezii au schimbat intreaga echipa. Manageri, ingineri, mecanici shi pilotzi. Memoria Renault F1 a inghetzat, intreg efortul fiind concentrat pentru prezent shi viitor. In aceasta iarna au existat zvonuri potrivit carora Renault se gindea la retragere, asha cum au facut altzi mari constructori ca Honda, Toyota sau BMW. Pina la urma, Renault F1 a ales provocarea unui nou sezon, cu o mashina care nu este prea bine desenata, singurul punct forte constituindu-l motorul, care consuma cel mai putzin comparativ cu Mercedes, Ferrari shi Cosworth.

Polonezul Robert Kubica, care va alerga cu mashina cu numarul 11, a declarat ca bolidul Renault derapeaza in virajele strinse, ceea ce inseamna ca departamentul de proiectare mai are de lucrat la eleronul fatza. Acest detaliu arata clar ca in Bahrain, Renault va fi o echipa cuminte. Apoi rusul Petrov, cu numarul 12, a spus ca el se afla inca in perioada de acomodare cu Formula 1. E ca shi cum Vitaly ar fi descoperit aceasta "noua planeta" cu doar citeva zile in urma shi acum de abia se acomodeaza cu fusul orar. Lasind gluma la o parte, nu cred ca Renault va avea prea multa rabdare, shi in cazul unor prestatzii modeste, rusul va fi debarcat chiar daca guvernul de la Moscova a declarat ca ii sustzine pe francezi suta la suta.

Pentru ca Robert Kubica este un bataios, sint sigur ca Renault, in pofida mashinii care se prezinta mediocru, va culege citeva puncte, polonezul fiind capabil sa speculeze erorile celor ce se vor bate la podium.

Shanse la puncte - 30%
Shanse la podiumuri - 8%

Gata de start - Red Bull F1


Cred ca aici avem viitorii campioni mondiali. Anul trecut, Daca motorul Renault nu i-ar fi jucat feste lui Sebastian Vettel, poate ca titlul ar fi ajuns in Germania. Astazi insa, acelashi motor, cu cel mai redus consum de carburant in 2010, poate face diferentza. Nu este mai putzin adevarat ca shi designul mashinii, conceput shi realizat de Adrian Newey, este exceptzional. Pina shi ceilaltzi pilotzi din Formula 1 sint de acord ca Red Bull se prezinta intr-o forma de exceptzie. Multzi tehnicieni cred ca in timpul testelor de luna trecuta, Red Bull a incercat sa pacaleasca in legatura cu avansul pe care il au, incarcind rezervoarele mashinilor cu mult carburant pentru ca timpii inregistratzi sa fie cu citeva secunde mai slabi decit in cazul in care echipa ar fi folosit aceleashi cantitati de carburantzi ca toate celelalte teamuri.

Apoi pilotzii Sebastian Vettel shi Mark Webber par deranjant de linishtitzi, ashteptind parca sa striveasca intreaga concurentza. Au ajuns chiar sa declare ca se ignora reciproc, ca nu il intereseaza pe unul ce face celalalt. Tinarul Vettel, considerat marea sperantza a Formulei 1, poate arata anul acesta ca victoriile shi eshecurile sezonului trecut l-au invatzat cum sa se concentreze pentru titlul mondial.

De partea cealalta a garajului zimbeshte Mark Webber, care anul trecut se gindea sa se retraga. A suferit un accident de bicicleta, dupa care a urmat o lunga perioada de recuperare. A ramas la Red Bull shi a obtzinut pimele victorii. Mai are contract doar pentru 2010, iar surse din interiorul Red Bull spun ca in 2011 Raikonnen va face cuplu cu Vettel. Ashadar, pentru australianul Webber, 2010 este ultima shansa pentru a intra in istorie. Shi primul episod se va consuma duminica in Bahrein.

Shanse la puncte - 100%
Shanse la podiumuri - 100%
Shanse la titlu - 95%

Gata de start - Mercedes GP


Dupa o lunga intrerupere, Mercedes a decis sa revina in Formula 1 cu o echipa de uzina. Asta inseamna ca atit conceptzia cit shi shasiul shi motorul bolidului ce va concura in 2010, ii apartzin in totalitate. Mashinile "Silver Arrows" au revenit pe circuite shi cei care cunosc istoria curselor automobilistice shtiu ca Mercedes este semn rau pentru toate celelalte echipe.

Pentru ca am amintit de monopostul Mercedes, trebuie sa recunosc ca testele au fost foarte promitzatoare. Acesta este motivul care ma face sa cred ca germanii vor fi greu de oprit de acum incolo, ei avind shi o echipa tehnica de invidiat, al carei lider este Ross Brawn, cel care anul trecut a cishtigat titlul cu BrawnGP, iar in urma cu citeva sezoane, era artizanul victoriilor lui Michael Schumacher pentru Ferrari.

Astazi, cei doi se vor intilni in aceeashi formula, Schumacher revenit in Formula 1, dupa ce anul trecut o accidentare l-a tzinut departe de mashina ramasa libera dupa accidentul lui Felipe Massa, iar Brawn, shef al unei echipe care nu lupta decit pentru victorie. Ambitzios shi calculat, Schumacher va aduce un plus de experientza dar shi de atentzie din partea presei, detalii pentru care oficialii Mercedes ishi freaca palmele fericitzi, cu atit mai mult cu cit in urma lui Schumi au ramas italienii de la Ferrari, eternul rival la suprematzie.

Coechipierul lui Schumacher este Nico Rosberg, care dupa testele din aceasta iarna se simte mai confortabil la volanul mashinii de competitzie, in comparatzie cu septuplul campion mondial. Asta inseamna ca nimeni nu trebuie sa fie surprins daca Rosberg va fi mai rapid decit fostul ferrarist. Cel putzin pentru citeva curse.

Nu trebuie uitat insa ca Schumacher nu poate fi invins decit de cineva care piloteaza o mashina mai buna, in conditzii cel putzin egale, germanul fiind greu de egalat. Asta shtie fiecare pilot din Formula 1, iar acest sentiment de presiune, ii poate face pe ceilaltzi sa gresheasca....

Din punctul meu de vedere, sint curios sa vad cum va decurge duelul dintre Schumacher shi Alonso. In urma cu citziva ani, Alonso l-a detronat pe Michael, insa acesta a revenit shi a recishtigat titlul mondial, datorita fenomenalei echipe Ferrari. Insa astazi, cel care conduce o mashina Ferrari este spaniolul, iar rolurile s-au inversat.

Shanse la puncte - 100%
Shanse la podiumuri - 100%
Shanse la titlu - 80%

Tuesday, March 9, 2010

Gata de start - McLaren F1


Cu sigurantza una dintre candidatele la titlul mondial, McLaren a ramas consecventa performantzelor, determinarii shi profesionalismului ce pot genera succesul in Formula 1. Pilotzii nu cred ca mai au nevoie de nici o prezentare, deoarece sint ultimii doi campioni mondiali: Lewis Hamilton in 2008 shi Jenson Button in 2009. Dupa aceasta scurta dar inevitabila introducere, se poate ghici ca pretentziile asheaza McLaren printre echipele de top in 2010.

Mashina MP4-25 arata exceptzional, rezultatele testelor au accelerat adrenalina in venele inginerilor, iar Lewis shi Button ashteapta "tropaind" sa iasa pe circuitul din Bahrain. Va fi o misiune grea pentru managerii echipei sa ii faca pe cei doi sa ishi respecte strategiile, fiind cunoscut ca in trecut, McLaren a avut probleme cu Senna shi Prost, dar shi cu Alonso shi Hamilton. Deocamdata declaratziile sint moderate, dar sint sigur ca Lewis vrea sa recishtige trofeul ajuns astazi in vitrina colegului sau de echipa.

Majoritatea ziarishtilor care se ocupa de fenomen, il dau ca principal favorit al acestui an pe Lewis Hamilton, motivul principal fiind acela ca este acomodat cu atmosfera de la McLaren, comunica deja mult mai bine cu inginerii shi a colaborat inca de la inceput la dezvoltarea modelului MP4-25, ceea ce nu se poate spune despre Jenson Button, venit de la BrawnGP. Atuul campionului mondial insa, este dorintza de a concura de la egal la egal, intr-o provocare cum rar se vede in Formula 1, cu talentatul Lewis Hamilton, copilul de suflet al echipei McLaren.

Alaturi de Ferrari, Red Bull shi Mercedes F1, McLaren va duce greul acestui sezon, care cu sigurantza va fi unul demn de istoria colosala a Formulei 1.

Shanse la puncte - 100%
Shanse la podiumuri - 100%
Shanse la titlu - 92%

Gata de start - Lotus


Daca ar fi sa ne lasam ghidatzi de istorie shi de iubitorii Formulei 1, Lotus s-ar numara astazi printre favorite. Dar din pacate, nu este cazul. Acest nume care pe vremuri aducea onoare britanicilor, a ajuns astazi sa fie mindria Malayesiei. Ce ironie... Managerul Tony Fernandez a declarat pentru Financial Times ca revenirea numelui Lotus in Formula 1 este o afacere shi nu are prea mult de a face cu melancoliile trecutului.

Deocamdata testele au aratat ca mashina este subreda, grea shi fara prea mari calitatzi aerodinamice. Jarno Trulli shi Heikki Kovalainen nu arata nici un fel de entuziasm, singurul punct forte de pina acum fiind "spiritul de echipa". Mi se pare prea putzin pentru startul din Bahrein, insa oficialii Lotus au declarat deja ca se ashteapta la imbunatatziri dupa primele patru curse ale anului. Obiectivul imediat insa, este trecerea liniei de sosire.... Iarashi, cam putzin pentru Formula 1.

Fiind una dintre cele patru echipe care vor concura cu motoare Cosworth, sint sigur ca va intimpina multe probleme deoarece aceste motoare consuma cel mai mult carburant in comparatzie cu toate celelalte contracandidate. Consumul ridicat, inseamna rezervor de dimensiuni mai mari, greutate sporita a mashinii pe grila de start shi uzarea mai rapida a pneurilor, amanunte ce vor tzine Lotus la cel putzin 2-3 secunde/tur distantza de adevaratele competitoare ale acestui an.

Acestea sint motivele pentru care le recomand tuturor fanilor Lotus sa nu se inflacareze prea tare. Zimbind amar imi amintesc ca Pierre de Coubertin, parintele olimpismului modern, spunea ca important nu este sa cishtigi, important este sa participi. Sper ca Trulli shi Kovalainen sa ishi fi negociat salarii consistente, altfel 2010 va fi un an amar rau de tot pentru cei doi pilotzi ai Lotus F1.

Shanse la puncte - 1%
Shanse la podiumuri - 0%



Gata de start - Hispania Racing Team F1


Echipa asta este atit de subtzire incit nu cred ca va termina sezonul "in picioare". Chiar daca team managerul Colin Kolles este pe jumatate roman (nascut la Timishoara), nu am nici un motiv sa cred ca HRT F1 va face multzi purici pe circuitele pe unde se conduce cu viteze ametzitoare.

Incropita la repezeala pe scheletul fostei Campos Racing, HRT a angajat pilotzi care nu cer prea multzi bani, debutantzi shi fara prea mari pretentzii de performantza... Imediat ma duc cu gindul la ce zicea Felipe Massa de la Ferrari - "tinerii lipsitzi de experientza pot reprezenta un pericol in timpul calificarilor, dar shi al curselor propriu-zise". Anul trecut Alguersuari shi Grosjean mai mult i-au incurcat pe titularii echipelor care se bateau la titlu, shi ma refer direct la incidentul petrecut la Spa in Belgia, unde cei doi i-au scos din cursa chiar in primul tur pe Jenson Button shi Lewis Hamilton. Nu cred ca Bruno Senna shi Karun Chandok pot face exceptzie de la regula, cu atit mai mult cu cit nici macar nu au testat mashina fabricata de italienii de la Dallara.

Shi pentru ca am amintit de mashina, trebuie remarcat efortul de a asheza monopostul pe cele patru rotzi shi atit. Ce va urma va fi tragi-comic, indiferent daca pilotzii declara ca se vor bate de la egal la egal cu celelalte echipe debutante... Nici macar atit. Se shtie ca cel care a salvat aceasta echipa de la desfiintzare a fost chiar Bernie Ecclestone, un fel de vistier al Formulei 1, multimilionar extravagant, care este in stare sa sacrifice istoria pentru un dolar in plus. Iar HRT avindu-l ca pilot pe indianul Chandok, poate ametzi sentimentele shi mintzile sponsorilor indieni, patimashi pentru un compatriot modest dar "umflat" artificial de oficialii Formulei 1.

Aici nu este timp de incurajari shi emotzii juvenile. Formula 1 este locul unde "se avinta vulturii", iar HRT F1 este o musca jupuita ce cred ca va sucomba lamentabil.

Shanse la puncte - 0%
Shanse la podiumuri - 0 %

Monday, March 8, 2010

Gata de start - Force India


Dupa un 2009 neashteptat de bun, Force India a inceput sa viseze frumos. iar oficialii dau declaratzii in care promit cel putzin sa repete realizarile de anul trecut, cind Fisichella a urcat pe podium la Spa, cursa in care a plecat chiar din pole-position.

Realitatea este ca Force India este un fel de "camera de oaspetzi" a britanicilor de la McLaren, iar ce s-a intimplat anul trecut, cind multzi au fost luatzi prin surprindere de schimbarile de regulament, nu se va mai repeta prea curind. Pilotzii Sutil shi Liuzzi vor avea o misiune grea in 2010, shi nu vad cum vor putea depashi zona de mijloc a plutonului, unde se vor familiariza cu culorile mashinilor Sauber, Toro Rosso, Williams shi Renault.

Cine crede in visele indienilor ishi face mari iluzii... Tehnic aceshtia nu au nivelul necesar accederii la primele locuri, cu atit mai mult cu cit in ultimul timp, citziva dintre inginerii importantzi ai Force India au ales sa se mute la alte echipe. Este bine ca totushi s-au gasit banii necesari functzionarii acestui team exotic, care poate fi capabil de surprize, dar nu de performantze.

Germanul Adrian Sutil este un pilot bataios shi curajos, insa putzin cam necontrolat la mijlocul plutonului, unde un simplu acroshaj se poate transforma intro catastrofa in lantz. In cealalta mashina, Liuzzi nu cred ca vrea mai mult decit sa termine cit mai multe curse, lasind clasarea in puncte la mina hazardului.... Adica in cazul in care explodeaza vreun motor sau cedeaza vreo transmisie a liderilor, italianul poate puncta linishtit... Filosofie de supravietzuitor.

Shanse la puncte - 35%
Shanse la podiumuri - 5%