Thursday, April 22, 2010

Cazul Schumacher

Cine s-ar fi gindit in urma cu citeva luni ca fanii germani ai Formulei 1 vor considera astazi ca revenirea lui Michael Schumacher a fost o gresheala?

Cine ar fi crezut ca septuplul campion mondial va fi intrecut net de mult mai tinarul Nico Rosberg, dupa ce Barrichello il sfatuise pe pe fiul lui Keke, sa iasa cit mai repede din echipa in care de abia intrase Schumacher?

Citzi dintre noi shi-ar fi imaginat ca la 41 de ani, germanul va ametzi in ploaia pe care altadata o sfida trufash de la volanul monopostului Ferrari?

Ei bine, cred ca singurul care poate oferi un raspuns la aceste intrebari este tocmai pilotul care a cishtigat totul, riscind intotdeauna pina la ultima carte.... Nu putzine au fost momentele in care a fost surprins trishind sau pacalind, in incercarea de a urca pe prima treapta a podiumului. Istoria recenta a Formulei 1 a fost dominata de Michael Schumacher, iar sportul i-a fost shi supus shi recunoscator. In ultimii ani el a fost cel care a dominat shi condus echipa Ferrari spre topul ierarhiei mondiale, acolo de unde muritorii de rind se inspira, ishi aleg visele sau ishi hranesc sufletele cu bucurii shi idealuri.

Numai ca recent, mitul s-a decis sa coboare din Olimp shi sa mai dea o tura de circuite pentru ca ii amortzisera instinctele shi nu mai avea spiritul vesel din tineretze... Poporul a tremurat shi a varsat lacrimi de fericire, multzumind zeilor pentru aceasta minune... apoi oamenii shi-au atzintit privirile asupra mashinii cu numarul 3 in care se urcase maestrul maeshtrilor Formulei 1.

Shi nimic nu a mai fost ca inainte....

Astazi shtim cum Michael Schumacher se chinuie pe asfalt, negasind ritmul de altadata. Dupa ce l-au rasfatzat cu atentzie shi incurajari, ziarishtii au inceput sa il intzepe nemilos ca pe o papusha voodoo... Germanul este o umbra, iar tinerii grabitzi ai Marelui Circ, il depashesc ca pe un exponat de muzeu. Ce s-a intimplat?

Personal cred ca problema lui Michael Schumacher este tocmai faptul ca el este... Michael Schumacher. Pe vremuri el era cel care testa in vacantza, testa in cursul saptaminii, testa inainte de cursa, testa pina shi in somn, pina ce ajungea la echilibrul perfect. Astazi testele sint interzise.... In plus mashinile erau dotate cu tractziune asistata electronic shi cu sistem de start computerizat. Azi asha ceva nu mai exista... Pina shi cauciucurile sint diferite, ca sa nu mai vorbesc de aerodinamica bolizilor, shtiintza care a evoluat ca Fat Frumos - intr-un an cit altzii in zece...

Este adevarat ca oficialii Mercedes spun altceva, povestind cum atitudinea lui Schumacher da energie shi inspiratzie intregii echipe, ii motiveaza pe ingineri shi chiar pe adversari. Ei vorbesc despre planuri de acomodare pentru sezonul viitor, despre construirea unui nou shasiu destinat cursei din Barcelona sau despre clarviziunea "zeului" de a spune stop atunci cind va simtzi ca se sufoca... Insa aripile Icarului s-au frint shi mi-e greu sa cred ca se mai poate repara ceva. Vremurile s-au schimbat, iar copiii care ieri il admirau pe campionul de la Ferrari, au ajuns astazi sa ii vijiie gaze de eshapament pe vizorul ce alatadata se ridica pentru salutul steagului fluturat pe linia de sosire.

Martori ai unui declin neanuntzat, spectatorii sint speriatzi, dar intzeleg fragilitatea celor pe care ii credeau nemuritori. Victimele anilor trecutzi, purtind inca cicatricile confruntarilor pierdute in virajele Formulei 1, se simt razbunate. Schumacher este muritor shi singereaza... aluneca... pierde... shi este luat la tzinta de publicul care arata cu degetul mare in jos...

In urma cu doua luni, Michael Schumacher spunea ca se simte ca un copil care primeshte cadouri de Craciun. Inca o dovada ca fostul mare campion nu este decit un simplu muritor de rind....

No comments:

Post a Comment