Wednesday, April 28, 2010

Petrov pune presiune pe Mercedes shi Red Bull

Recent am adaugat pe dreapta acestui blog un link intitulat "GPS Data Race Replay Animation", unde se pot urmari reluari ale curselor din ultimii 5 ani, pe o harta a fiecarui circuit, traseul mashinilor fiind reprodus pe baza datelor culese de sistemele GPS.

Urmarind evolutzia curselor din aceasta perspectiva, se poate vedea shi intzelege mult mai ushor ce se intimpla in timpul in care camerele de televiziune sint concentrate in alta parte. In plus, fiecare poate vedea shi aprecia punctul de vedere al echipelor din Formula 1, care au acces in timp real la datele oferite de satelitzii geostatzionari, shi ishi pot construi sau schimba strategiile de cursa.

Shi pentru ca una dintre performantzele care au atras atentzia specialishtilor dupa Marele Premiu desfashurat in Shanghai, a fost clasarea pe 7 a rusului Vitaly Petrov, am fost curios sa intzeleg cum a reushit pilotul Renault sa intre in puncte la prima cursa terminata in Formula 1. Shi ceea ce se vede pe reluare este de-a dreptul incredibil, ultimele 20 de tururi ale cursei fiind dominate clar de Petrov. El i-a depashit categoric pe Schumacher shi Webber, dovedindu-se unul dintre cei mai rapizi pilotzi inaintea sosirii.

Ashadar la finalul turului 36, Schumacher a intrat la schimbul de pneuri din pozitzia a 10-a (chiar in spatele lui Massa). In acel moment, Petrov ocupa pozitzia a 7-a, la sapte secunde inaintea germanului. La revenirea pe circuit, pilotul Mercedes a ieshit in spatele lui Webber, in pozitzia a 13-a, la 27 de secunde in urma lui Petrov. In turul 38 a fost rindul rusului sa schimbe anvelopele, el fiind depashit atit de Webber cit shi de Schumacher. Mai exact, dupa cum se vede pe reluare, la prima trecere prin dreptul liniei de cronometraj (in turul 40), diferentza dintre pilotul Renault (coborit in pozitzia a 10-a) shi Michael Schumacher (pozitzia a 8-a) era de 10.5 secunde, iar fatza de Webber (pozitzia a 7-a) de 12.3 secunde.

Mai mult, la intrarea in turul 45, distantza se marise la 14 secunde fatza de Schumacher shi 17.9 secunde fatza de Webber. Mai erau doar 12 tururi pina la sosire.... shi rusul a renascut imediat dupa ce l-a depashit pe Alguersuari in virajul 5 de la Shanghai.

Ce a urmat este o lectzie de pilotaj shi spectacol oferita de Vitaly Petrov, un debutant fara prea multe prejudecatzi. Diferentzele au inceput sa scada simtzitor, Schumacher fiind depashit in turul 52, iar Webber in turul 54... Dupa aceasta demonstratzie, este de intzeles spaima oficialilor Mercedes, care nu pricep ce se intimpla cu marele Michael Schumacher, nici oficialilor Red Bull nefiindu-le prea moale cred, sub amenintzarea mashinilor Renault.

Iar Petrov... cred ca este de abia la inceput!

No comments:

Post a Comment