Friday, April 30, 2010

Super Speedway

Filmul de mai jos a fost produs in 1997 shi este o capodopera IMAX, al carei subiect este campionatul IndyCar.

Personajele principale sint Mario shi Michael Andretti, tata shi fiu trecutzi prin Formula 1, aflatzi la acel moment in campionatul nord american. Recomand acest film, prezentat la o definitzie de 720p (superb full screen), tuturor celor care iubesc shi doresc sa intzeleaga lumea automobilismului.

Comentariul este asigurat de regretatul mare actor, legenda la Hollywood dar shi pe circuitele Americii, Paul Newman.

Thursday, April 29, 2010

Silverstone are o noua configuratzie

De ieri este oficial. Legendarul circuit de la Silverstone are o noua configuratzie. Pentru multzi dintre fanii Formulei 1, aceasta modificare nu mai este un secret, insa ieri s-a facut anuntzul oficial ca Marele Premiu de pe 11 iulie se va desfashura intr-o forma total noua.

La ceremonie au participat reprezentantzii echipei Red Bull - Christian Horner, David Coulthard shi Mark Webber, ultimul avind privilegiul de a acoperi in premiera, un tur pe noul circuit.

In esentza, in loc de 17 viraje, cite avea pina acum, Silverstone va numara 18 viraje, lungimea intregului tur crescind de la 5,1 km la 5,9 km, bolizii de Formula 1 putind dezvolta o viteza medie de 250 km/h.

Damon Hill, fostul campion mondial care astazi este preshedinte al Clubului Pilotzilor din Marea Britanie, a apreciat noile modificari, chiar daca s-a renuntzat la o sectziune de legenda, unde pilotzii treceau pe sub un pod, iar apoi abordau citeva shicane interesante.

Recent, oficialii circuitului britanic au ajuns la o intzelegere cu Bernie Ecclestone, reushind sa mentzina acest Mare Premiu in Formula 1 pentru inca 10 ani, cu posibilitatea prelungirii pina la 17 ani, ceea ce face mai mult decit opurtuna refacerea standurilor shi construirea unor noi tribune, lucrari ce vor fi finalizate anul viitor. Proiectul a costat 7 milioane de lire sterline, insa dupa primele estimari, intreaga remodernizarea va "inghitzi" in jurul a 20 de milioane de lire.

Wednesday, April 28, 2010

Petrov pune presiune pe Mercedes shi Red Bull

Recent am adaugat pe dreapta acestui blog un link intitulat "GPS Data Race Replay Animation", unde se pot urmari reluari ale curselor din ultimii 5 ani, pe o harta a fiecarui circuit, traseul mashinilor fiind reprodus pe baza datelor culese de sistemele GPS.

Urmarind evolutzia curselor din aceasta perspectiva, se poate vedea shi intzelege mult mai ushor ce se intimpla in timpul in care camerele de televiziune sint concentrate in alta parte. In plus, fiecare poate vedea shi aprecia punctul de vedere al echipelor din Formula 1, care au acces in timp real la datele oferite de satelitzii geostatzionari, shi ishi pot construi sau schimba strategiile de cursa.

Shi pentru ca una dintre performantzele care au atras atentzia specialishtilor dupa Marele Premiu desfashurat in Shanghai, a fost clasarea pe 7 a rusului Vitaly Petrov, am fost curios sa intzeleg cum a reushit pilotul Renault sa intre in puncte la prima cursa terminata in Formula 1. Shi ceea ce se vede pe reluare este de-a dreptul incredibil, ultimele 20 de tururi ale cursei fiind dominate clar de Petrov. El i-a depashit categoric pe Schumacher shi Webber, dovedindu-se unul dintre cei mai rapizi pilotzi inaintea sosirii.

Ashadar la finalul turului 36, Schumacher a intrat la schimbul de pneuri din pozitzia a 10-a (chiar in spatele lui Massa). In acel moment, Petrov ocupa pozitzia a 7-a, la sapte secunde inaintea germanului. La revenirea pe circuit, pilotul Mercedes a ieshit in spatele lui Webber, in pozitzia a 13-a, la 27 de secunde in urma lui Petrov. In turul 38 a fost rindul rusului sa schimbe anvelopele, el fiind depashit atit de Webber cit shi de Schumacher. Mai exact, dupa cum se vede pe reluare, la prima trecere prin dreptul liniei de cronometraj (in turul 40), diferentza dintre pilotul Renault (coborit in pozitzia a 10-a) shi Michael Schumacher (pozitzia a 8-a) era de 10.5 secunde, iar fatza de Webber (pozitzia a 7-a) de 12.3 secunde.

Mai mult, la intrarea in turul 45, distantza se marise la 14 secunde fatza de Schumacher shi 17.9 secunde fatza de Webber. Mai erau doar 12 tururi pina la sosire.... shi rusul a renascut imediat dupa ce l-a depashit pe Alguersuari in virajul 5 de la Shanghai.

Ce a urmat este o lectzie de pilotaj shi spectacol oferita de Vitaly Petrov, un debutant fara prea multe prejudecatzi. Diferentzele au inceput sa scada simtzitor, Schumacher fiind depashit in turul 52, iar Webber in turul 54... Dupa aceasta demonstratzie, este de intzeles spaima oficialilor Mercedes, care nu pricep ce se intimpla cu marele Michael Schumacher, nici oficialilor Red Bull nefiindu-le prea moale cred, sub amenintzarea mashinilor Renault.

Iar Petrov... cred ca este de abia la inceput!

Tuesday, April 27, 2010

Surpriza Kubica

Acest post a fost generat de o declaratzie data ieri de Pedro de la Rosa. Comentind inceputul de sezon, spaniolul de la Sauber a apreciat ca marea surpriza o constituie Renault shi in special Robert Kubica, deoarece in testele din iarna nu aratase nimic deosebit, iar astazi polonezul a adunat deja 40 de puncte.

Inainte de inceperea acestui sezon, apreciam ca singurul care poate incurca pe McLaren, Red Bull, Ferrari sau Mercedes, este Kubica. Daca la acel moment mashina arata frumos pe dinafara shi misterios pe dinauntru, am banuit ca francezii s-au repliat dupa agitatzia din sezonul precedent, mizind pe elementul surpriza dat de experientza, echilibrul, tenacitatea shi viteza aduse "in joc" de pilotul polonez.

Deasemenea am apreciat riscul pe care Kubica shi l-a asumat venind la Renault, dupa un an care a zdruncinat o echipa obishnuita sa "traga" la titlu suprem. Nu e ushor sa iei initziativa, sa te implici activ in dezvoltarea unui proiect la nivelul Formulei 1, cind principalii contracandidatzi ishi fac echipe cu cite doi campioni mondiali. Insa Kubica a dovedit prin fapte shi nu prin vorbe pompoase, ca poate shi vrea sa puna umarul la imbunatatzirea mashinii Renault, iar rezultatele au inceput sa apara imediat. Daca vretzi, se poate spune ca atunci cind pilotul se pricepe shi comunica perfect cu tehnicienii shi inginerii din garaje, viteza cu care o idee incepe sa dea rezultate te poate lasa cu gura cascata.

Dupa primele patru curse ale anului, este cert ca Renault nu are cea mai rapida mashina, insa are capacitatea sa se bata pentru puncte atunci cind ceilaltzi se incurca unii pe altzii. A demonstrat-o Robert Kubica in Australia, asha cum a facut-o shi Vitaly Petrov in China, shi ma bucur ca cei doi aduc un plus de emotzie pe circuite. O sa ginditzi ca o parte din talent se datoreaza shi originii est-europene a celor doi pilotzi, insa asta nu are nici o legatura. Va invit sa datzi la o parte melancolia de telenovele, fiindca Formula 1 este construita dupa modelul saxon al seriozitatzii shi eficientzei, fara lacrimi shi juraminte mincinoase.
Iar Robert Kubica shi Renault pot fi oricind un exemplu de creativitate shi succes.

Monday, April 26, 2010

Degetele lui Alonso valoreaza 10 milioane de Euro

Cu ocazia unui show promotzional desfashurat luni in Spania, concernul bancar Santander, principalul sponsor al Ferrari, a anuntzat ca a incheiat o asigurare pe viatza cu Fernando Alonso.

Conform informatziilor oferite, intzelegerea acopera viatza shi degetele lui Alonso, estimate la 10 milioane de Euro (13,33 milioane de dolari). Multzumit de afacere, Spaniolul a declarat presei ca sponsorul Ferrari are cel mai bun sistem de asigurari din lume.

In plus el a adaugat ca Ferrari a identificat problema avuta cu motoarele construite pentru Formula 1, infirmind insa informatzia aparuta in presa, conform careia sistemul hidraulic pierde presiunea al carei nivel nu poate fi reajustat decit in timpul opririlor la standuri.

Intervievat de autosport.com, Alonso a comentat inceputul de sezon, spunind ca este intr-o pozitzie excelenta, la doar 11 puncte distantza de liderul clasamentului general, iar lupta pentru titlul mondial va incepe la Montmelo. Intrebat ce parere are despre ceilaltzi pilotzi aflatzi in partea superioara a ierarhiei, fostul campion mondial a recunoscut ca urmareshte 2-3 dintre ei, Jenson Button nefiind unul dintre aceshtia. Mai exact, Alonso a pronuntzat numele lui Lewis Hamilton shi Sebastian Vettel, cei doi urmindu-l in clasamentul general al momentului, pe locurile 4 shi respectiv 5.

Sunday, April 25, 2010

Razboiul pneurilor

Asha dupa cum deja a anuntzat, Bridgestone va ieshi din Formula 1 la finalul acestui sezon, urmind ca Marele Circ sa primeasca pneuri din alta parte. Schimbarea va fi una dificila considerind tehnologiile folosite, dar shi pretentziile fiecarei companii in parte.

Contrar ashteptarilor, firmele producatoare de anvelope nu se prea inghesuie la usha lui Bernie Ecclestone, iar echipele au cerut oficialilor din Formula 1, sa le dea un verdict pina la urmatorul Mare Premiu programat peste doua saptamini in Barcelona.

Primii care au venit alaturi de F1 au fost coreenii de la Hankook shi Kumho. In urma cu citeva saptamini li s-au adaugat francezii de la Michelin, care au conditzionat sa primeasca o suma de bani din partea fiecarei echipe, dar shi schimbarea diametrului jantelor, de la 13 inchi la 18 inchi.

Chiar inainte de Marele Premiu al Chinei au mai aparut doi pretendentzi... Pirelli din Italia shi Avon din Marea Britanie. Ashadar saptamina care urmeaza va fi una hotaritoare pentru lumea Marelui Circ. Bernie este strins cu usha, incercind ca de obicei sa stoarca cit mai mult de la companile care vor sa intre pe piatza Formulei 1. De partea cealalta, echipele sint mult mai preocupate de proiectarea mashinilor pentru 2011, iar pneurile sint cele mai importante componente ale bolizilor Campionatului Mondial. Odata ce acest detaliu va fi pus la punct, echipele vor incepe, functzie de caracteristicile noilor anvelope, sa construiasca pentru anul viitor.

Pentru a se intoarce in F1, Michelin a cerut ca cel putzin un alt producator sa fie admis in competitzie, lor fiindu-le imposibil sa livreze numarul de pneuri necesar celor 13 echipe, cite vor concura in 2011. Ideea de a pastra monopolul asupra cauciucurilor nu putea fi benefica sportului, dar nici fabricantzilor, care se confrunta cu serioase probleme de productzie cauzate de criza economica.

Intervievat de BBC, Bernie Ecclestone a declarat printre mishtouri, ca lui ii este indiferent cine va da cauciucuri in Formula 1, atita timp cit echipele vor cadea de comun acord shi anticipez citeva zile fierbintzi in aceasta saptamina, cind fiecare va trebui mai mult sau mai putzin, sa dea cartzile pe fatza. Iar la capitolul afaceri de culise, Bernie e greu de depashit.


Ashadar teoretic, daca fiecare pilot are la dispozitzie 16 seturi de cauciucuri la fiecare cursa, pentru totzi cei 24 de pilotzi shi cele 19 curse, Bridgestone va produce in acest sezon maximum 29.184 de anvelope de cea mai inalta tehnologie. Fireshte pilotzii nu folosesc toate cauciucurile destinate unei curse, iar in consecintza, seturile ramase noi pot fi folosite la rind, in urmatorul Mare Premiu.

Friday, April 23, 2010

Mercedes lucreaza la o mashina mai lunga

Ross Brawn, managerul echipei Mercedes GP, a declarat ca tehnicienii lucreaza la marirea lungimii monopostului W-01, urmind ca pentru Marele Premiu al Cataluniei, Rosberg shi Schumacher sa piloteze noile mashini aflate acum in stadiul de finalizare.

"In iarna am facut o gresheala de calcul la distribuirea greutatzii, iar acum monopostul este dezechilibrat. Incercam sa rectificam aceasta eroare cauzata shi de o ushoara modificare a pneurilor de competitzie." a destainuit englezul.

In acelashi timp, departamentul de aerodinamica al Mercedes este concentrat pentru introducerea unui f-duct asemanator celui folosit pe mashinile McLaren.
"Incepind cu Barcelona sau Istanbul vom adauga aceasta inovatzie aerodinamica. Nu va fi controlat de pilotzi, sistemul celor de la McLaren fiind prea complicat, insa vom inregistra o creshtere semnificativa de viteza in liniile drepte." a adaugat Ross Brawn.

Dupa fiecare dintre cele patru curse disputate pina acum, au existat numeroase voci care au spus ca Nico Rosberg shi Michael Schumacher folosesc mashini cu setari total diferite, insa numai fostul campion mondial a avut probleme de adaptare cu W-01, acuzind lipsa de aderentza a rotzilor din spate.

Motorul Ferrari este rasuflat

Oficialii Ferrari au identificat problema care a afectat motoarele monoposturilor de Formula 1, iar acum spera sa obtzina o derogare de la regulament, cu scopul de a putea modifica cele 10 motoare noi (cite 5 fiecare) pe care le mai au la dispozitzie Fernando Alonso shi Felipe Massa.

Italienii au descoperit ca valvele pneumatice nu retzin aerul la presiune constanta, procesul de represurizare fiind imposibil in timpul opririlor la standuri. Aceasta ar fi fost singura solutzie la indemina, deoarece toate motoarele folosite de echipele din Formula 1, sint sigilate de F.I.A., fiind imposibil shi neregulamentar ca inginerii sa faca vreo modificare in afara curselor.
In cazul in care un pilot foloseshte toarte cele 8 motoare avute la dispozitzie inainte de finalul sezonului, F.I.A. permite modificarea motoarele deja folosite, din acel moment considerindu-le ca shi noi, in timp ce pilotul este retrogradat automat cite 10 locuri pe grila de start pentru fiecare Mare Premiu disputat cu un motor "nou".

Situatzia este cu atit mai complicata cu cit Ferrari livreaza shi motoarele pentru BMW Sauber, Pedro de la Rosa shi Kamui Kobayashi avind inca la dispozitzie cite 6 motoare noi fiecare.

Thursday, April 22, 2010

Cazul Schumacher

Cine s-ar fi gindit in urma cu citeva luni ca fanii germani ai Formulei 1 vor considera astazi ca revenirea lui Michael Schumacher a fost o gresheala?

Cine ar fi crezut ca septuplul campion mondial va fi intrecut net de mult mai tinarul Nico Rosberg, dupa ce Barrichello il sfatuise pe pe fiul lui Keke, sa iasa cit mai repede din echipa in care de abia intrase Schumacher?

Citzi dintre noi shi-ar fi imaginat ca la 41 de ani, germanul va ametzi in ploaia pe care altadata o sfida trufash de la volanul monopostului Ferrari?

Ei bine, cred ca singurul care poate oferi un raspuns la aceste intrebari este tocmai pilotul care a cishtigat totul, riscind intotdeauna pina la ultima carte.... Nu putzine au fost momentele in care a fost surprins trishind sau pacalind, in incercarea de a urca pe prima treapta a podiumului. Istoria recenta a Formulei 1 a fost dominata de Michael Schumacher, iar sportul i-a fost shi supus shi recunoscator. In ultimii ani el a fost cel care a dominat shi condus echipa Ferrari spre topul ierarhiei mondiale, acolo de unde muritorii de rind se inspira, ishi aleg visele sau ishi hranesc sufletele cu bucurii shi idealuri.

Numai ca recent, mitul s-a decis sa coboare din Olimp shi sa mai dea o tura de circuite pentru ca ii amortzisera instinctele shi nu mai avea spiritul vesel din tineretze... Poporul a tremurat shi a varsat lacrimi de fericire, multzumind zeilor pentru aceasta minune... apoi oamenii shi-au atzintit privirile asupra mashinii cu numarul 3 in care se urcase maestrul maeshtrilor Formulei 1.

Shi nimic nu a mai fost ca inainte....

Astazi shtim cum Michael Schumacher se chinuie pe asfalt, negasind ritmul de altadata. Dupa ce l-au rasfatzat cu atentzie shi incurajari, ziarishtii au inceput sa il intzepe nemilos ca pe o papusha voodoo... Germanul este o umbra, iar tinerii grabitzi ai Marelui Circ, il depashesc ca pe un exponat de muzeu. Ce s-a intimplat?

Personal cred ca problema lui Michael Schumacher este tocmai faptul ca el este... Michael Schumacher. Pe vremuri el era cel care testa in vacantza, testa in cursul saptaminii, testa inainte de cursa, testa pina shi in somn, pina ce ajungea la echilibrul perfect. Astazi testele sint interzise.... In plus mashinile erau dotate cu tractziune asistata electronic shi cu sistem de start computerizat. Azi asha ceva nu mai exista... Pina shi cauciucurile sint diferite, ca sa nu mai vorbesc de aerodinamica bolizilor, shtiintza care a evoluat ca Fat Frumos - intr-un an cit altzii in zece...

Este adevarat ca oficialii Mercedes spun altceva, povestind cum atitudinea lui Schumacher da energie shi inspiratzie intregii echipe, ii motiveaza pe ingineri shi chiar pe adversari. Ei vorbesc despre planuri de acomodare pentru sezonul viitor, despre construirea unui nou shasiu destinat cursei din Barcelona sau despre clarviziunea "zeului" de a spune stop atunci cind va simtzi ca se sufoca... Insa aripile Icarului s-au frint shi mi-e greu sa cred ca se mai poate repara ceva. Vremurile s-au schimbat, iar copiii care ieri il admirau pe campionul de la Ferrari, au ajuns astazi sa ii vijiie gaze de eshapament pe vizorul ce alatadata se ridica pentru salutul steagului fluturat pe linia de sosire.

Martori ai unui declin neanuntzat, spectatorii sint speriatzi, dar intzeleg fragilitatea celor pe care ii credeau nemuritori. Victimele anilor trecutzi, purtind inca cicatricile confruntarilor pierdute in virajele Formulei 1, se simt razbunate. Schumacher este muritor shi singereaza... aluneca... pierde... shi este luat la tzinta de publicul care arata cu degetul mare in jos...

In urma cu doua luni, Michael Schumacher spunea ca se simte ca un copil care primeshte cadouri de Craciun. Inca o dovada ca fostul mare campion nu este decit un simplu muritor de rind....

Wednesday, April 21, 2010

Montezemolo il vrea pe Valentino Rossi la Ferrari

Luca din Montezemolo a declarat ca la sfirshtiul acestui an, dupa ce Valentino Rossi va fi cishtigat inca un titlu de campion mondial la motociclism, este momentul potrivit sa il angajeze ca pilot de Formula 1. "Cred ca inca un titlu la motociclism este destul. Sint sigur ca a venit timpul ca Rossi sa cishtige shi in Formula 1." au fost cuvintele preshedintelui Consiliului de Administratzie al Ferrari.

Aceasta mutare ar fi posibila in cazul in care principalii constructori din F1 vor fi lasatzi sa inscrie o a treia mashina in competitzie. Se shtie ca Montezemolo este un puternic sustzinator al acestui proiect, el fiind convins ca o a treia mashina Ferrari, McLaren sau Mercedes ar ridica nivelul curselor, contribuind mai mult decit o fac echipele noi, fara un suport puternic shi fara o structura potrivita acestui nivel.

Recent, Montezemolo s-a retras din functzia de preshedinte executiv al FIAT, lasind locul tinarului John Elkann (34 de ani), descendent al familiei Agnelii, fondatoarea renumitelor uzine din Italia. In virsta de 62 de ani, bossul de la Ferrari a dat de intzeles ca la finele acestui sezon, va face tot posibilul sa il convinga pe Valentino Rossi sa se "mute" in Formula 1. Contractul pe care Rossi il are cu Yamaha va expira peste doar citeva luni, iar italianul a efectuat citeva teste cu mashina Ferrari, rezultatele impresionindu-i pe inginerii echipei.

Button se muta pe insula Guernsey

Campionul mondial Jenson Button a anuntzat ca se va muta pe insula Guernsey la sfirshitul acestui an. Originar din Somerset, Jenson a vizitat insula in urma cu citeva luni, cind a filmat citeva spoturi publicitare pentru unul dintre sponsori.

Pilotul McLaren nu era strain de aceste locuri deoarece Richard Goddard, agentul care il reprezinta, locuieshte tot pe insula Guernsey. Glumind, Button a declarat presei ca odata mutat ii va fi mai ushor sa il viziteze pe Andy Priaulx, triplu campion mondial de automobilism, categoria "Touring Cars", unul dintre invitatzii obishnuitzi ai "Turneului Campionilor", concurs organizat la fiecare sfirshit de an.

Sunday, April 18, 2010

McLaren a cishtigat loteria din Shanghai

Nici aceasta cursa nu a facut exceptzie de la regula acestui sezon, conform careia, pilotzii care au ocupat primul rind al grilei de plecare, nu s-au aflat printre invingatori. Simbata anticipam ca va fi greu pentru Vettel shi Webber sa se impuna asha cum au facut-o in Malaysia, shi am avut dreptate. Imediat dupa startul furat de Alonso a inceput ploaia, care a creeat debandada in fatza garajelor. Pilotzii s-au luptat nebuneshte (Hamilton cu Vettel sau Alonso cu Massa) pentru a intra primii la schimbul de pneuri, in timp ce Rosberg shi Hamilton au ales sa ashtepte... sa joace un fel de "marca sau banul" sub presiunea infernala a conditziilor meteorologice.

Spre deliciul milioanelor de telespectori shi a celor citeva zeci de mii de spectatori prezentzi in Shanghai, ploaia a continuat in rafale timide, in zone izolate ale circuitului, incurcind pina shi tehnologiile ultrasofisticate folosite in Formula 1. Mashina de sigurantza a ieshit de doua ori pe traseu, o data dupa acroshajul dintre Kobayashi, Liuzzi shi Buemi, iar apoi dupa ce Alguersuari shi-a pierdut eleronul fatza inaintea unui pitstop.

Au mai fost shi alte citeva momente care au scris istoria agitata a acestei etape.... startul furat de Alonso despre care deja am amintit - motiv pentru care a fost penalizat cu o trecere pe la standuri.... duelul dintre Hamilton shi Vettel in urma caruia cei doi au primit un avertisment (al doilea pentru Hamilton in numai doua curse, dupa cel primit pentru obstructzionarea lui Petrov in Malaysia).... duelul dintre Alonso shi Massa care se putea solda cu un accident in familie... neta inferioritate a lui Schumacher in lupta cu mashinile conduse de Hamilton, Vettel, Webber sau Petrov, germanul acuzind lipsa de aderentza a rotzilor din spate ale monopostului Mercedes... ieshirile in decor suferite de Rosberg shi Button, dintre care ultima era sa-l coste pe acesta primul loc pe podium.... au fost citeva dintre subiectele care ne vor face sa ne amintim de acest extraordinar sezon care se afla de abia la inceput.

Asha cum se shtie deja, primul a trecut linia de sosire Jenson Button, aflat la a doua victoie din patru curse, urmat foarte aprope de Hamilton, Rosberg, Alonso, Kubica, Vettel shi Petrov, rusul intrind in puncte la prima cursa dusa pina la final.

Jenson Button - "Cind am vazut mashina de sigurantza ieshind pentru a doua oara pe traseu am avut emotzii serioase, pentru ca nu shtiam ce se va intimpla... Ma distantzasem serios de urmaritori, cind dintr-odata, am fost ajuns din urma shi situatzia s-a complicat. Aproape de finalul cursei, dupa ce am schimbat pneurile trecind la "intermediare", m-am simtzit excelent... Incepusem sa iau avans fatza de Lewis, cind a inceput sa ploua din nou... Am facut o gresheala ieshind larg in afara cicuitului shi din acel moment nu am mai reushit sa aduc cauciucurile la temperatura optima.... Am incetinit pentru ca incepusem sa pierd serios din aderentza.... Aceasta victorie este speciala shi inseamna foarte mult... Inca odata, a fost o cursa dificila, in care te puteai pacali foarte ushor, iar la final se poate spune ca nu a contat numai cine a fost mai rapid ci shi cine a reushit sa se adapteze mai bine la conditziile meteo... Numai faptul ca am terminat cu doar o secunda avans in fatza lui Lewis, arata efortul uriash depus de echipa pentru a cishtiga aici in Shanghai."
Lewis Hamilton - "In primul rind vreu sa-l felicit pe Jenson pentru victoria de astazi shi sa recunosc ca a facut o mai buna alegere a pneurilor... Pentru mine a fost dificil la inceputul cursei sa aleg setul corect de anvelope shi am ashteptat destul de mult pina sa revin la "slick-uri"... Am avut un moment de nehotarire, cind am intors mashina pe pietrishul din fatza intrarii la standuri.... Amindoi am luptat din greu pentru acest rezultat shi intreaga echipa merita felicitata pentru succesul de astazi."

Nico Rosberg - "L-am ascultat pe inginerul meu care a hotarit sa ramin pe circuit la inceputul cursei, fara sa intru la schimbul de pneuri... A fost o alegere buna shi m-am simtzit bine conducind cursa pentru o buna bucata de vreme... Insa aparent, pneurile mele s-au degradat mai repede decit cele ale lui Jenson, am facut o gresheala shi am fost depashit... dar in general sint multzumit cu acest rezultat, care este inca un pas in directzia corecta."
Chn Race Classification

Saturday, April 17, 2010

F-duct aka RW80

Controversatul sistem aerodinamic F-duct implementat anul acesta de McLaren, poarta oficial numele de RW80. Numele este format din initzialele termenului "Rear Wing" care inseamna "Aripa Spate" shi numarul de cod - specificatzie tehnica "80".

Sistemul a inceput sa fie dezvoltat shi de alte echipe ca Mercedes, Sauber, Ferrari, Williams sau Renault. Acesta consta dintr-o deschidere/fanta de aer pe shasiul mashinii (in cazul McLaren), sau in alte zone expuse unui flux puternic de aer, shi un canal cu deschidere in zona aripii spate care are ca rol (mai ales in zonele liniilor drepte) de a anula curentzii de aer produshi de configuratzia aripii spate. In conditzii normale aceste virtejuri de aer incetinesc bolizii de Formula 1, insa cu sistemul RW80, viteza mashinilor poate creshte cu pina la 10 km/h.
Inca nu se cunoashte exact cum este actzionat acest sistem in interiorul mashinilor McLaren. In prima instantza s-a crezut ca pilotzii pot elibera sau acoperi o deschidere la canalul de aer folosind genunchiul sting chiar in interiorul cockpitului, insa apoi a aparut varianta ca RW80 sa fie deschis shi inchis automat, functzie de viteza monoposturilor.

Inchiderea/anularea acestui sistem aerodinamic este necesara in viraje, acolo unde aripa spate are rolul de stabilizare a mashinilor la viteze extrem de ridicate.

Intrebat ce shtie despre aceasta inovatzie, Christian Horner, managerul echipei Red Bull a declarat zimbind: "Noi il numim simplu.... Fucking duct."

Vettel este regele calificarilor

Este intereseant cit de mult poate aduce o victorie dupa doua eshecuri consecutive, shi ma refer direct la Sebastian Vettel, caruia nu i-a trebuit decit un succes in Malaysia pentru a reintra in cartzile pentru titlul mondial. Am urmarit calificarile din China ashteptind curios o reactzie a pilotzilor McLaren, care aratasera un progres interesant in antrenamente... Deasemenea am stat cu ochii pe Ferrari, dupa ce vineri Alonso mai pierduse un motor... Evident ca nici Mercedes nu era de ignorat, acum cind este din ce in ce mai clar ca Schumacher nu prea intzelege ce face Rosberg ca sa fie mai rapid la fiecare ieshire pe circuit, indiferent de circuit, starea vremii sau ora locala...

A fost din nou un regal Red Bull, cu Vettel shi Webber luind primele doua pozitzii, la lupta cu Ferrari-ul condus exceptzional de Fernando Alonso. Foarte aproape s-a "ashezat" Nico Rosberg, aratind ca in ziua in care Mercedes va avea o mashina apropiata valoric de cele ale competitorilor directzi, va urca ushor pe prima treapta a podiumurilor. Surpriza placuta a fost Robert Kubica, care s-a calificat pe pozitzia a 8-a, in fatza deziluziei Michael Schumacher. Shtiind ca polonezul este capabil de un start bun, ma ashtept ca dupa citeva tururi sa fie undeva mai in fatza...

Altfel nu cred ca s-a intimplat nimic neobishnuit in Shanghai, unde se ashteapta ploaie cindva in timpul cursei de miine. Totzi pilotzii ishi vor construi strategiile tzinind cont ca mai devreme sau mai tirziu, se vor intilni in inghesuiala provocata de schimbul de pneuri... Shi pentru ca am amintit de strategii, Sebastian Vetel a recunoscut ca, pentru a aduce mashina la parametrii maximi de functzionare, a copiat setarile de pe bolidul lui Mark Webber.

Daca ar fi sa ne luam dupa statistica acestui sezon, surprinzator Red Bull nu ar avea vreo shansa la primul loc, deoarece totzi cishtigatorii de pina acum nu s-au aflat pe prima linie a grilei de start... Bahrain - 1.Vettel, 2.Massa... a cishtigat Alonso; Australia - 1. Vettel, 2. Webber... a cishtigat Button; Malaysia - 1.Webber, 2.Rosberg... a cishtigat Vettel. Ashadar nu va fi simplu de rezistat pe parcursul celor 56 de tururi programate, pe o distantza totala de 305,066 km. Startul se va da la ora 14.00 ora locala, 10.00 ora Romaniei, 2.00 ora Americii Centrale.

Chn Qualifying Trap
Chn Qualifying Speeds
Chn Qualifying Sectors

Friday, April 16, 2010

Vulcanul a incurcat socotelile Formulei 1

Eruptzia vulcanului Eyjafjallakokull din Islanda, al carui nor de cenusha a blocat traficul aerian deasupra Europei, incurca serios planurile echipelor shi oficialilor Formulei 1. Astfel Williams nu a reushit sa livreze noile componente aerodinamice in China, fiind in imposibilitatea de a testa noul sistem "F-duct" pe mashinile lui Barrichello shi Hulkenberg.

Din cauza anularii a sute de zboruri programate deasupra nordului Europei, nici echipa Virgin Racing nu a avut la dispozitzie unele piese noi ce urmau sa fie testate shi folosite in Shanghai, deasemenea lipsindu-i shi citziva ingineri blocatzi in Marea Britanie. Printre cei care nu au reushit inca sa ajunga in China se numara shi Eddie Jordan, fost proprietar de echipa de Formula 1, actualmente comentator pentru BBC.

Pentru ca nu se anuntza modificari importante in zilele care urmeaza, este mai mult ca sigur ca multe echipe vor avea serioase probleme cu drumul de intoarcere in Europa, luni, martzi shi miercuri urmind ca un numar mare de containere cu echipament, dar shi intreg stafful tehnic al Formulei 1, sa revina pe vechiul continent.

Thursday, April 15, 2010

China 2010



Sa ridem de cenzura comunista

Pilotzii din Formula 1 pot fi arestatzi de politzishtii chinezi

China este un monstru comunist unde cenzura este la ea acasa. Nu mai este un secret pentru nimeni ca multe servicii de internet shi chiar website-uri foarte populare sint inaccesibile in acea zona a lumii, mare parte din cauza filtrelor aplicate de autoritatzi, care au angajatzi 30.000 de ofitzeri de politzie shi un important grup de voluntari cu misiunea de a supraveghea spatziul virtual. Aceshtia stau cu ochii pe motoarele de cautare, pe camerele de chat, pe radiorile shi pe televiziunile on-line.

Problema acestui sfirshit de saptamina este ca foarte multzi dintre tehnicienii shi pilotzii de Formula 1, apeleaza frecvent (mai ales inaintea curselor) la serviciul twitter.com, fiind una dintre cele mai ushoare modalitatzi de a tzine legatura cu iubitorii automobilismului. Mike Gascoyne, managerul tehnic al Lotus Racing, a declarat ca este foarte important ca sa comunice cu generatzia tinara, sa ii faca pe fanii Formulei 1 sa se simta atrashi de acest sport costisitor... Shi ideea de a da scurte mesaje pe twitter este una excelent de ieftina.

Indianul Karun Chandok, pilot al Hispania Racing, a fost primul care s-a arata nemultzumit ca nu poate avea acces liber la internet. Citziva dintre fanii care l-au salutat imediat dupa sosirea in China, i-au dezvaluit insa cum sa faca sa evite sistemele de filtrare ale guvernului.
Oricum accesul la internet al oficialilor Formulei 1 este limitat, in conformitate cu legile Republicii Populare Chineze... Na belea....

Ajuns la shedintzele tehnice ce au loc inainte de antrenamentele shi cursa programate in Shanghai, Karun a dezvaluit tuturor ce sa faca sa ocoleasca cenzura comunista pe internet shi in citeva zeci de minute Formula 1 a intrat in ilegalitate....

Acum intreaga opinie publica este curioasa sa afle ce se va intimpla, deoarece politzia poate aresta cetatzenii straini care incalca legile Chinei. Ar fi chiar culmea ca dupa ce guvernul comunist a cheltuit averi sa aduca Formula 1 la Shanghai, acum sa ii aresteze pe pilotzi fiindca mai dau cite un "tweet" din cind in cind....

Wednesday, April 14, 2010

In China ploua

Meteorologii au anuntzat ploaie la Shanghai pentru finalul acestei saptamini, ceea ce inseamna ca Formula 1 programeaza un spectacol. Shi pentru ca nu glumesc, imi dau seama ca sportul condus de Bernie Ecclestone trece printr-o criza din care numai precipitatziile il mai scot din cind in cind la suprafatza.

Oricum, weekend-ul va fi dificil pentru pilotzii Ferrari, care dupa prima etapa au inceput sa nu mai aiba acelashi randament, dar shi pentru echipa McLaren, al carei manager - Martin Withmarsh, a declarat ca nu este multzumit de acest inceput de sezon, shi ca se ashtepta la mult mai mult.

Anul trecut, Sebastian Vettel aducea prima victorie din istoria Red Bull, pe o ploaie mocaneasca ce a pus probleme de la inceput pina la final. De atunci shi pina astazi, pretentziile echipei au crescut shi obiectivele s-au schimbat. Daca primul loc in aprilie 2009 reprezenta un relativ succes ce trebuia repetat, astazi principalul obiectiv al cuplului Vettel - Webber este sa cishtige intr-un ritm cit mai scazut, pentru a proteja mashinile care s-au dovedit fragile in primele etape din Bahrain shi Australia.

In urma cu un an, Ferrari a facut o mare gresheala incercind sa anticipeze ploaia torentziala care nu a mai venit. Astfel ei au schimbat pneurile de pe mashina lui Kimi Raikonnen, dar rezultatul a fost un dezastru... asha cum in urma cu numai doua saptamini, aceeashi echipa Ferrari a ratat calificarile din cauza unei alte uriashe erori, ashteptind oprirea ploii care se intensifica.

Nu shtiu ce intzeleg chinezii din Formula 1, shi nici nu cred ca acest circuit va mai figura in programul Campionatului Mondial peste citziva ani, din cauza ca intrastructura shi investitziile uriashe nu se regasesc in incasari... La urma urmei, chinezii merg cu bicicleta....

Monday, April 12, 2010

F.I.A. a cazut la pace cu Briatore shi Symonds

Cei doi fusesera suspendatzi anul trecut (Briatore pe viatza shi Symonds pentru 5 ani), dupa ce pilotul Nelson Piquet jr. a dezvaluit ca la Marele Premiu din Singapore desfashurat in 2008, a primit instructziuni sa intre cu mashina Renault in zidul de protectzie, provocind deliberat un accident in timpul cursei, pentru a facilita victoria colegului sau de echipa, Fernando Alonso.

Ulterior Briatore a facut recurs la Inalta Curte de Apel de la Paris, intorcind decizia Federatziei Internatzionale. Concret, italianul reushise sa obtzina o anulare a deciziei initziale, pe motivul ca unii dintre martori fusesera audiatzi numai de comisia care il suspendase, nu shi de aparatorii sai. Hotarirea a fost atacata in instantza de avocatzii F.I.A., aceshtia depunind pe 5 ianuarie 2010 actele prin care incercau sa explice modul de functzionare al comisiilor de disciplina in automobilismul internatzional, cerind ca Briatore shi Symonds sa ramina suspendatzi.

Insa in cursul zilei de ieri intreaga disputa a luat o turnura neashteptata, F.I.A. retragindu-shi apelul shi diminuind suspendarile celor doi. Termenii intzelegerii au inclus ca Briatore shi Symonds sa-shi recunoasca implicarea shi responsabilitatea in provocarea deliberata a accidentului din Singapore.
" Each of them recognising his share of responsibility for the deliberate crash involving the driver Nelson Piquet Junior at the 2008 Grand Prix of Singapore, as "Team Principal" of Renault F1 where Mr Flavio Briatore is concerned, they have expressed their regrets and presented their apologies to the FIA. "
Astfel cei doi vor putea reveni in competitziile de automobilism, poate chiar Formula 1, incepind cu sezonul 2012, putind fi angajatzi in orice structura a F.I.A. din 2013. Se shtie ca singurul care lansase ideea readucerii lui Briatore in Formula 1 a fost Bernie Ecclestone, preshedinte executiv al FOA (Formula One Administration), care shi-ar dori o colaborare cu exoticul italian.

Personal nu cred ca cei doi mai pot fi angajatzi in automobilism (indiferent la ce nivel) dupa ce au conspirat, dindu-i ordin unui pilot aflat sub presiunea de a-shi pierde contractul, sa provoace un accident deliberat.

In conditziile in care cei doi shi-au recunoscut partea de vina shi shi-au cerut scuze pentru cele intimplate, este interesant de vazut cum va reactziona familia Piquet, despre care Briatore spusese in prima instantza: "Acuzatziile lui Nelsinho Piquet nu sint adevarate shi ii vom da in judecata pe el shi pe tatal sau (fostul campion mondial Neson Piquet) pentru calomnie. Nu este adevarat ca am fi conspirat in vreun fel shi Renault nu a fost implicata in asha ceva".... hmmmm

Saga continua....

"Bolidul HRT este o rushine"

Afirmatzia ii apartzine lui Manfredi Ravetto, directorul de marketing al Hispania Racing Team. El s-a aratat foarte dezamagit de mashina construita in iarna de italienii de la Dallara, adaugind ca "un astfel de monopost nu mai intilneshti nici in Formula 3, construit cu piese ieftine shi de calitate foarte slaba".

Declaratzia lui Ravetto vine la doar o saptamina dupa ce Geoff Willis, alt oficial al HRT, spusese ca se gindeshte serios sa plece de la echipa spaniola, care nu se afla astazi in pozitzia de a se bate macar pentru un loc in plutonul de mijloc al Formulei 1.

Zilele acestea, managerul HRT Collin Kolles, l-a invitat in China pe Christian Klien, pilot care a trecut pe la Jaguar, Red Bull, Honda shi BMW, cu scopul de a-l convinge sa testeze mashina de competitzie. Intentziile lui Kolles sint de a angaja un pilot cu experientza, pentru a aduce corectziile necesare mashinilor pe care vor continua sa concureze Karun Chandok shi Brunno Senna. Tentatzi de mirajul Formulei 1, oficialii HRT au preluat intreaga infrastructura de la fosta echipa Campos Meta, angajind pilotzi tineri, ieftini shi fara experientza, iar acest lucru a inceput sa se vada astazi, cind monopostul are nevoie de inbunatatziri shi iata, nu exista nimeni care sa dea un diagnostic corect din interiorul cockpitului.

Sunday, April 11, 2010

Ferrari "arde" motoarele

In urma problemelor avute la Sepang, cind Fernando Alonso a fost nevoit sa se opreasca datorita exploziei motorului (spaniolul a fortzat pe durata intregii curse avind o problema la cutia de viteze), dar shi opririi motorului Ferrari de pe mashina Sauber pilotata de Pedro de la Rosa (motiv pentru care acesta nici nu a mai luat startul), constructorul italian a admis ca va analiza fiabilitatea motoarelor produse la Maranello.

Asha cum se shtie, regulamentul prevede folosirea a numai 8 motoare pe intreaga durata a sezonului, iar pilotzii Ferrari nu mai au decit 5 motoare noi fiecare. Prima schimbare s-a produs imediat dupa calificarile din Bahrain, cind inginerii au realizat ca atit motorul folosit de Massa cit shi cel folosit de Alonso, functzionasera la o temperatura peste maxima recomandata. Asta a insemnat ca amindoi pilotzii pierdusera deja un motor pentru calificarile shi cursele intregului sezon, acele motoare putind fi refolosite doar in sesiunile de antrenamente.

Situatzia lui Alonso a fost chiar mai dificila, deoarece primul motor din Bahrain a acoperit deja 1141 km, fiind capabil sa mai functzioneze la paramentri optimi pentru antrenamentele altor 3 curse, in China, Spania shi Monaco. Al doilea motor, cel cu care a cishtigat in Bahrain, nu a mai fost folosit, avind "la bord" 319 km, iar cel care a explodat la Sepang nu "alergase" decit 743 km, cind viatza medie a unui motor de Formula 1 ajunge in jurul a 2000 km.

Astfel, pentru cele 16 curse ramase, Alonso nu mai are decit 5 motoare noi, plus unul pentru antrenamente, care mai poate acoperi in jurul a 860 km... shi altul care a fost pus la pastrare imediat dupa prima cursa shi care mai poate duce altzi 1680 km.

Este posibil ca motorul pierdut in Malaysia sa nu fi avut nici o problema, insa fara o treapta la cutia de viteze Alonso a fortzat turarea la fiecare schimb in viteze, mai ales in duelul cu Button, cu citeva secunde inainte ca mashina Ferrari sa inceapa sa fumege. Dealtfel el a declarat la finalul cursei ca de fiecare data a trebuit sa frineze intr-un mod ciudat, iar apoi, pentru a intra in viteza dorita, a apasat acceleratzia mai mult decit era normal.

Marele Premiu al Coreei de Sud ar putea fi anulat

Programat pentru 24 octombrie shi cu biletele scoase la vinzare, Marele Premiu al Coreei de Sud ar putea fi anulat. Conform ultimelor informatzii, imediat dupa cursa de la Kuala Lumpur, Bernie Ecclestone a plecat direct la Yeongam, unde a verificat stadiul lucrarilor pentru circuitul unde este programata cea de-a 17-a etapa a Campionatului Mondial.

Nemultzumit de ce a gasit la fatza locului, Bernie a lansat varianta anularii acestui Mare Premiu, nedorind sa ishi asume nici un risc pentru o cursa care pare deja compromisa. Lucrarile la noul circuit nu sint indeajuns de avansate, iar oficialii Formulei 1 nu ar avea nici o problema in a reduce numarul curselor in acest an de la 19 la 18.

Din pacate, in cazul in care cursa va fi anulata, organizatorii trebuie sa returneze banii pentru biletele vindute, cu scuzele shi regretele de rigoare.

Massa mai sta 3 ani cu Ferrari

Presa braziliana a destainuit ca Felipe Massa se afla foarte aproape de a semna un nou contract cu Ferrari, pe o durata de inca 3 ani. Aceasta shtire vine sa infirme zvonurile conform carora la sfirshitul acestui sezon, polonezul Robert Kubica ar fi urmat sa fie adus de la Renault, ca sa faca echipa cu bunul sau prieten, spaniolul Fernando Alonso.

Massa a ajuns la Ferrari in 2006, dupa doua sezoane petrecute la Sauber Petronas. La acea vreme l-a inlocuit pe Rubens Barrichello, fiind cel de-al doilea pilot al echipei al carei lider era Michael Schumacher. Anul sau de virf a fost 2008, cind s-a aflat foarte aproape de cishtigarea titlului mondial, terminind cu un punct in urma lui Lewis Hamilton.

In lumea Formulei 1, Felipe Massa nu este considerat un pilot rapid, insa Ferrari l-a integrat perfect, oferindu-i in acest an posibilitatea sa revina dupa accidentul de anul trecut shi sa lupte de la egal la egal cu noul sau coleg, dublul campion mondial Fernando Alonso.

Dupa trei etape disputate din acest sezon, Brazilianul Felipe Massa ocupa primul loc al clasamentului general provizoriu, cu 39 de puncte.

BBC-ul nu vorbeshte despre Toro Rosso

Trebuie sa va lamuresc de la inceput ca titlul este shi nu este o gluma.... fiind bazat pe o simpla observatzie a unui iubitor al Formulei 1. Acesta a avut curiozitatea sa afle daca postul BBC a apreciat comportarea deosebita a pilotzilor Jaime Alguersuari shi Sebastien Buemi, in cursa de duminica trecuta de la Sepang.

Observatzia este interesanta, deoarece spaniolul Alguersuari a cucerit primele sale puncte in Formula 1, ashadar s-a luptat pentru un pretzios loc in primii 10 clasatzi, iar elvetzianul Buemi, s-a aflat in citeva dueluri interesante pe tot parcursul cursei.

Rezultatul este hazliu shi trist, considerind ca Toro Rosso shi-a depashit conditzia de "echipa afara din calcule", BBC preferind sa discute de cu totul alte subiecte, cum ar fi mai putzin interesanta Lotus Racing (cel putzin pentru moment).

Inainte de clip, cred ca ar fi necesare citeva amanunte despre Toro Rosso.... Este o echipa italiana, dar se afla sub "palaria" Red Bull, culorile shi aspectul mashinilor celor doua echipe fiind aproape la fel. Este bine de retzinut, fiindca in imaginile de mai jos, monoposturile Torro Rosso au "nasurile" aurii, in timp ce bolizii Red Bull au nasurile "galbene"... Desigur ca exista mult mai multe diferentze de detaliu, insa culorile cred ca vor fi indeajuns in incercarea de a intzelege ce se intimpla pe ecran....

Friday, April 9, 2010

Petrov e prea gras

Rusul angajat de Renault a fost avertizat de conducerea echipei ca trebuie sa mai slabeasca pentru a se apropia de greutatea ideala recomandata de medicii francezi. Avind aproape aceeashi inaltzime ca polonezul Robert Kubica, Petrov este mai greu cu 10 kilograme, surplus care schimba fundamental echilibrul mashinii Renault, atunci cind monopostul atinge viteze de 300 km/h. Ca urmare, este mai mult ca sigur ca Vitaly va angaja un dietetician shi un instructor de fitness, greutatea pilotului fiind un element deosebit de important in economia unei curse shi in modul in care inginerii distribuie kilogramele in interiorul mashinii de competitzie.

Button a dat-o pe Jessica pentru o zi de simulator

Campionul mondial Jenson Button shi-a anulat o scurta vacantza cu logodnica sa din cauza ca echipa McLaren l-a chemat in Marea Britanie pentru o zi de teste pe simulator. Imediat dupa cursa din Malaysia, Button urma sa plece in Japonia, la familia logodnicei sale, Jessica Michibata, insa a fost nevoit sa contramandeze shi sa zboare inapoi la centrul din Woking pentru o singura zi de munca.
Pregatind cursa din China, McLaren are planificate citeva modificari, in special pentru echilibrarea monopostului MP4-25. Nevoit sa zboare 30 de ore shi 21.000 de kilometri, pentru a fi prezent la datorie, Button a spus ca este extraordinar ca mashina este modificata in permanentza, fiind sigur ca schimbarile ashteptate sint de o importantza majora... Altfel nu l-ar fi deranjat nimeni doar pentru o zi pe simulator.
Lewis Hamilton a fost shi el chemat inapoi in Anglia pentru a efectua aceleashi teste pe computer.

Wednesday, April 7, 2010

The Rookies

Asta inseamna "Incepatorii" sau "Debutantzii", in limbajul liber al Formulei 1. Ei sint de obicei, tineri shi nelinishtitzi, pilotzi care nu ajung sa treaca linia de sosire prea des, dar incurca celelalte mashini de pe circuit. Despre ei am sa scriu astazi, dupa 3 etape din sezonul actual.

Jaime Alguersuari

Nu se poate spune ca spaniolul mai este un incepator dupa ce deja a luat startul in 11 Mari Premii. Insa omul este inca la inceput, are numai 20 de ani, shi de abia in 2010 a inceput sa se familiarizeze cu mashina Toro Rosso pe care a primit-o "cadou" de la Sebastian Bourdaix. Jaime s-a adaptat greu, a facut multe gresheli, dar shi-a pastrat locul in echipa italiana, fiind confirmat cu citeva zile inainte de primele teste ale sezonului. Avind la dispozitzie o mashina cu motor Ferrari, Alguersuari nu a gasit inca ritmul din Formula 3 britanica, unde a cucerit titlul de campion in 2008. Imediat dupa Marele Premiu al Australiei, spaniolul i-a multzumit lui Michael Schumacher, pe care il obstructzionase mai mult de 30 de tururi, afirmind ca in timpul acelei curse a invatzat mai mult decit in intreaga lui cariera. Inca nu shtiu daca Schumacher l-a bagat in seama, insa este cert ca Alguersuari a facut un mare pas inainte. Dovada stau cele 2 puncte (primele) cucerite de Jaime in Malaysia, cind s-a clasat pe locul 9. Cu toata aceasta creshtere, nu cred ca el poate depashi stadiul de pilot mediocru, care nu va straluci niciodata la acest nivel. Avind un curaj naiv, Alguersuari s-a aruncat in groapa cu lei, inainte sa fi invatzat regulile simple ale supravietzuirii in jungla, daca intzelegetzi ce vreau sa spun... Shi in scurt timp vom avea shi confirmarea acestui risc asumat prea devreme.

Kamui Kobayashi

Alt pilot al carui debut s-a produs anul trecut cu Toyota, dar pe care il includ in categoria debutantzilor, fiindca nu poate fi considerat altfel. Campion al GP2 Seria Asiatica, japonezul a debutat in 2009, impresionind prin ambitzie, indeminare shi tehnica, toate demonstrate sub presiunea unui final de sezon agitat. Insushi campionul mondial Jenson Button, a spus despre Kamui ca este nebun, in sensul ca mashina Toyota era foarte greu de depashit.
Insa anul acesta, datele problemei sint cu totul altele. Kobayashi nu a terminat nici o cursa din cele trei desfashurate, fiindu-i dificil sa se acomodeze cu mashina Sauber Ferrari. Recent, pe website-ul personal, japonezul a destainuit ca trebuie sa inceapa sa treaca linia de sosire pentru a mai avea shansa de a pilota in Formula 1 pe viitor. Platit ca sa tzina mashina pe asfalt shi sa aduca puncte, Kamui este conshtient ca numai compromisul mai poate salva acest sezon, iar el trebuie sa confirme ashteptarile. Sint sigur ca il voi mai avea ocazia sa scriu despre acest interesant personaj care, cu o mashina competitiva, poate incurca socotelile multor echipe de renume.

Karun Chandok

Ultimul intrat in lumea Formulei 1, indianul este un tip comunicativ, bun prieten cu multzi dintre colegii debutantzi. Are 26 de ani shi nu se poate spune ca a cam rupt gura tirgului pina acum. Campion in 2006 in Formula V6 Asia cu Renault, Karun este o figura exotica pe grila de start. Fara o mashina performanta, singura lui datorie este sa aduca bolidul la sosire, lucru care sta la indemina oricarui pilot de testare. Mereu zimbind, Chandok este clar relaxat, fericit de promovarea in Formula 1, insa nu-l vad cishtigind vreun punct, vreodata. Nici nu cred ca in 2011 va mai pilota in Formula 1.

Bruno Senna

Numele de Senna recomanda. Insa pina acum, o singura cursa terminata, cu o mashina modesta ce-i drept, nu spune prea multe. Lumea se ashteapta la mai mult de la tinarul despre care Ayrton spunea pe vremuri ca este mai rapid decit el. Copilul a crescut, a ales acelashi drum, shi astazi a readus numele de Senna pe circuitele din Formula 1. Dupa 16 ani, iubitorii automobilismului spera ca triplul campion mondial sa fi avut dreptate. Are 26 de ani shi nu a cishtigat nici un titlu major, dar promite sa fie o nuca tare acolo unde unchiul sau facea legea. Unul dintre sfatuitorii sai apropiatzi este fostul mare campion, austriacul Gerhard Berger, bun prieten al familiei Senna, nume greu in Formula 1, pina mai ieri proprietar al echipei Torro Rosso. Sper ca locul de la Hispania Racing Team sa fie primul pas al unei cariere de exceptzie. Nu vreau sa impart superlative nejustificate, deoarece Bruno Senna trebuie intii sa arata ca merita sa piloteze un monopost de Formula 1. Shi apoi mai stam de vorba....

Lucas di Grassi

Alt brazilian care promite multe. In virsta de 25 de ani, Lucas a vizitat Romania anul trecut, cind a facut citeva demonstratzii pentru Renault F1 la Piteshti shi Bucureshti. Angajat de Virgin Racing, el a reushit sa termine cursa de la Sepang, conducind o mashina al carei rezervor este prea mic pentru a-i da posibilitatea sa se bata pentru puncte. In aceste conditzii, di Grassi a fost obligat sa fie precaut, sa nu fortzeze, sa salveze combustibil, cu scopul declarat de a trece linia de sosire. Pentru echipele admise recent in Formula 1, acesta este deja un mare succes. Proiectata in totalitate pe computer, mashina Virgin este ca un copil handicapat, imprevizibil shi neajutorat, acesta fiind motivul pentru care shtiu ca Lucas di Grasii are o misiune dificila. 2010 nu va fi un an prea ushor pentru el, shi ashtept sa il vad conducind o mashina competitiva. De aceea nu pot decit sa ii urez succes....

Nico Hulkenberg

Poate cel mai titrat dintre noii venitzi, Nico shtie sa cishtige. A facut-o in 2005 in Formula BMW, 2007 in A1GP shi Formula 3, 2008 in Formula 3 Seria Europeana shi in 2009 in GP2. Germanul este gata sa atace podiumul shi in Formula 1, iar increderea aratata de Williams este o dovada clara ca Hulkenberg are viteza, experientza shi rabdare. Duminica el a cucerit primul punct in Formula 1, iar Patrick Head, unul dintre proprietarii echipei Williams, a declarat ca asta nu este o surpriza, adaugind ca singura surpriza este ca Nico nu a cishtigat nimic in primele doua curse ale anului, in Bahrain shi Australia. Extrem de calculat, Nico are 22 de ani shi o carte de vizita impresionanta. In acest moment cred ca este cel mai buna investitzie din ultimii ani facuta de o echipa din Formula 1. Sa nu va surprinda daca in 3-4 ani va ajunge campion mondial.

Vitaly Petrov

Rusul i-a impresionat pe oficialii Renault, care aveau nevoie de un inlocuitor pentru Romain Grosjean. In afara Rusiei, Vitaly nu a cishtigat nimic, el clasindu-se al doilea in GP2 in 2009. Sustzinut de Vladimir Putin, Petrov este primul rus din istoria Formulei 1, avind o shansa cum rar se intilneshte in viatza. In plus, mashina Renault este in continua creshtere, iar coechipierul sau, mult mai experimentatul polonez Robert Kubica, a demonstrat ca poate urca shi pe podium. Astfel, principalul obiectiv imediat pentrui Vitaly il constituie incheierea unei curse, el dovedind mult singe rece in duelul direct cu Lewis Hamilton in Malaysia, atunci cind l-a depashit pe campionul mondial pentru recishtigarea locului pierdut intr-un viraj precedent. Fiindca are probleme de exprimare in limba engleza (limba oficiala folosita in Formula 1), cred ca rusului ii va mai lua ceva timp pina va ajunge sa comunice normal cu inginerii Renault. Dar cind o va face, Petrov poate deveni un adevarat pericol in sensul pozitiv de care Formula 1 are permanenta nevoie.